Martin van Doren: “Het wonderlijke ‘DAB+ gat’ van RNH”

Vorige week heb ik het even benoemd in dit blog, deze week daar toch maar eens even op inzoemen: het wonderlijke DAB+ gat van Radio Noord Holland.

Toen het DAB+ kavel 8A in bedrijf kwam, als laatste in Nederland, viel dat behoorlijk tot vies tegen. Niet lang na de ingebruikname kwam de aap uit de mouw: er was opzettelijk gekozen voor twee laag vermogen zenders, en daarmee viel de ontvangst voor onder andere Radio Noord Holland behoorlijk tegen, als het al mogelijk was. Pleister op de wond: er gaat nog een derde, sterkere, zender toegevoegd worden, maar die staat pas voor volgend jaar gepland.

Het roemruchte kavel 8A bestaat nu uit de zenders Amsterdam en Rotterdam-Waalhaven; in 2017 komt daar IJsselstein nog bij. De eerste twee zenders hebben respectievelijk een vermogen van wel 2 en 3,6 kW, en dan is meteen duidelijk waar het gat van Radio Noord Holland vandaan komt. Zou de zender Rotterdam-Waalhaven überhaupt de provinciegrens van Noord Holland halen? Waarschijnlijk niet.
Zolang de zender IJsselstein nog niet in bedrijf is, is er voor de regionale zender een plek gehuurd op de zender Hilversum van het MTVNL netwerk, de antennes werden daar verplaatst en het maximale uitzendvermogen werd naar het noorden gericht: het Gooi werd bereikt. Inmiddels wordt Radio Noord Holland ook vermeld op de MTVNL zender in Amsterdam (kavel 11A). Hoe is het mogelijk?! Twee zenders in Amsterdam, en nog geen ontvangst!

Gelukkig is de regionale zender van Noord Holland niet alleen afhankelijk van kavel 8A. Het station zendt ook uit op kavel 9D-Noord, waarmee er totaal geen ontvangstproblemen zijn in de Kop van Noord Holland en Friesland. En het gaat vrolijk verder: als ik de lijsten van DAB+ zenders uitpluis, kom ik Radio Noord Holland tegen in Zeeland, Zuid Holland, Flevoland, Friesland, Limburg, Overijssel, Gelderland en Utrecht. Lang verhaal kort: Radio Noord Holland is zo ongeveer lands-dekkend, behalve in Groningen, Drenthe, Brabant en…. grote delen van Noord Holland zelf. Het valt mij zwaar om niet in gieren uit te barsten. Hier moet diep over nagedacht zijn, maar de logica ontgaat mij volledig.

Opvallende afwezige in het DAB+ verhaal is de zender Haarlem. Deze zender kom ik nergens tegen als het over DAB+ locaties gaat. Zou het niet veel logischer zijn om de nieuwe zender in Haarlem te plaatsen, in plaats van in IJsselstein? Het lijkt mij een stuk logischer: de zender Wieringermeer (9A-Noord) voor de kop van Noord Holland, een zender Haarlem (8A) voor het midden van de provincie en Hilversum of Amsterdam (8A) voor het Gooi.

Misschien denkt u dat ik inmiddels “om” ben, dat ik een groot fan van Radio Noord Holland geworden ben. Integendeel. Mijn totale luistertijd voor dit station is uiterst miniem. Ik blijf mij er echter wel over verbazen dat het station zo slecht uitgerust is op DAB+, althans als het om het primaire doelgebied gaat.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*