Marianne Zwagerman haalt fel uit naar Hagoort

In haar BNR-column geeft media-expert Zwagerman aan het onverstandig te vinden dat Henk Hagoort regelmatig vermeldt dat de NPO de goedkoopste publieke omroep van Europa is.

Zwagerman: “Op dat argument van alles aan te merken, want statistiek is geduldig, maar los daarvan is het misschien verstandig dat Hagoort zijn buitenlandse collega’s voortaan minder gretig als voorbeeld noemt. Want in de ons omringende landen is ook nogal wat aan de hand bij de publieke omroeporganisaties.”

Volgens haar wordt “Het BBC -model” door veel mensen geprezen, maar juist deze organisatie ligt in eigen land nu behoorlijk onder vuur. Volgens Zwagerman zwelt de kritiek op deze omroep vooral door de kijkcijferhonger en zenden zij programma’s uit waaronder TopGear en The Voice, die in Nederland niet snel bij publieke omroepen uitgezonden zouden worden. Ook de issue van hoge salarissen is in Groot Brittannië niet onbekend

Zwagerman: “De schimmige lijstjes in Hilversum met tv-talenten die meer verdienen dan de minister-president kennen ze in London ook. Salarissen –bekostigd met belastinggeld- tot wel vijf miljoen pond per jaar worden door de BBC weggepoetst en verstopt in andere kostenposten.”

Volgens Marianne Zwagerman liet Henk Hagoort op het mediacongres nog een totaal gebrek aan maatschappelijk besef zien. “Gevraagd naar zijn visie op de benarde positie van journalistieke bedrijven in Nederland was zijn antwoord: ‘De publieke omroep is zelf bezig om naar de overkant te zwemmen. En daar hebben we geen drenkeling om onze nek bij nodig.’ Hoe fatsoenlijk is dat?”, aldus Zwagerman.

 

 

Lees of beluister de gehele BNR-column van Marianne Zwagerman hier.

http://www.bnr.nl/opinie/marianne-zwagerman/116306-1507/column-marianne-zwagerman-reddingsboei

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*