Marianne Zwagerman: ‘Duimschroeven worden wereldwijd aangedraaid voor opinievormers’

Vorige week zond BNR een column van Marianne Zwagerman niet uit. BNR viel over de zin waarin ze benoemde dat juist die week bekend werd dat het medicijn inderdaad iets tegen corona lijkt te doen.  

Zwagerman: ‘Later die dag kwam de column alsnog op de BNR-site. ‘Een misverstand,’ zei ik tegen mijn bezorgde volgers op Twitter die zich afvroegen wat er aan de hand was en of ik soms gecensureerd werd. Dat laatste was waar, dat eerste een klein beetje. ‘.

‘Het is de eerste keer dat ik iets heb veranderd in een column. Columnisten hebben een grote mate van vrijheid, niet alleen van hun hoofdredacteuren, ook wettelijk mogen we ver gaan. In de leidraad van de Raad voor de Journalistiek staat dat stijlmiddelen als overdrijven en bewust eenzijdig belichten geoorloofd zijn, hoor en wederhoor zijn niet nodig.’, aldus de columniste.

Ze maakt zich wel zorgen over de vrijheid van meningsuiting. ‘De duimschroeven worden wereldwijd aangedraaid voor opinievormers. ‘, aldus Zwagerman.

Reactie BNR:
De hoofdredactie vindt de vrijheid voor onze columnisten erg belangrijk. BNR staat voor kwaliteitsjournalistiek en vindt dat beweringen feitelijk onderbouwd moeten zijn. Daar was vorige week twijfel over. Lees hier de verantwoording.


9 Comments

 1. Laatst een dokter die met die truckers mee was, die zei dat ze zoo’n 780.000 leevens hadden kunnen redden met Ivermectine. De directie van BNR mag well oppassen dat ze niet oock op het lijstje koomen.

  • “Bewust eenzijdig belichten geoorloofd”
   En dan klagen over polarisatie?!

   Ik heb liever gegronde feiten, in plaats van gegoochel met woorden en meningen die als feiten worden geponeerd.

 2. Ik vind het wel een prettig idee dat BNR aan fact checking doet.
  Een mening is iets anders dan “feiten” verkondigen. Een gerespecteerd nieuwsplatform zal geen desinformatie op zijn site willen. Ook niet verstopt in een column.

  Adam Curry begrijpt dat blijkbaar ook niet.

  Iedereen mag vinden dat de aarde plat is…maar…dat is ze niet.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*