Maak nieuwe klanten met een klantwerfmachine

Auteur: Marco Bouman

Steeds meer MKB-bedrijven merken dat het werven van klanten via internet vaak een stuk eenvoudiger én kostenefficiënter is dan bijvoorbeeld het in dienst nemen van dure accountmanagers (salaris, vakantiedagen, laptop, telefoon etc.).

En het mooie is: je bedrijfswebsite draait 24/7. Het is dan alleen handig om je website in een klantenwerfperspectief te plaatsen. Zodat klanten en prospects zich automatisch aandienen!

Daarover gaat dit artikel: succesvol online klanten werven via je website.

Inhoudsopgave

 • Wat is online klantwerving?
 • Hoe werkt online klanten werven?
 • 6 tips om online klanten te werven voor MKB bedrijven
 • wervende teksten
 • trek kwalitatieve bezoekers aan
 • werk aan onderscheidend vermogen
 • maak een slim websitescript
 • geef iets waardevols
 • zorg voor interactie
 • Meer tips voor online klanten werven?
 • Veel voorkomende valkuilen bij online klanten werving

Wat is online klantwerving?

Online klanten werven voor MKB-bedrijven is werven van klanten via de eigen website. Of je nu een advocatenkantoor bent, of een bedrijf hebt in de infra, of dat het nu gaat om lokale bedrijven of nationale bedrijven.

Via internet klanten werven is zorgen dat je website zo is ingericht dat de klanten ‘automatisch’ naar je toekomen. Met een mooie term heet dit ook wel ‘pullmarketing’.

Hoe werkt dat… online klanten werven?

Daarover juist gaat dit artikel. Dit artikel is geschreven voor MKB-bedrijven die hun klanten steeds meer via internet, via hun eigen website, willen werven. Dit artikel stoelt op ruim 15 jaar ervaring met klanten werven voor MKB-bedrijven.

Dit is absoluut mogelijk en leuk om te doen, mits je website aan een aantal belangrijke klantenwerfpunten voldoet. Hieronder een aantal tips om je website te transformeren naar een klantenwerfwebsite. Wil je alles weten, lees dan mijn uitgebreide artikelen over klanten werven via internet op mijn website.

6. Tips om via internet klanten te werven voor MKB

Hieronder 6 tips om van je website een klantenwerfmachine te maken:

 1. Verleid je bezoekers

Zorg ervoor dat de teksten op je website wervend zijn. Dat ze verleiden. Dat ze helemaal gaan over jouw doelgroep (niet over je bedrijf), dat je gaten verkoopt in plaats van boren (niet op het proces ingaan), dat je teksten spannend zijn en goed leesbaar en scanbaar. Het is een hele mond vol, maar dit perspectief trekt aan.

 • Genereer kwalitatieve bezoekers

Veel MKB-bedrijven doen veel met Google Ads en social media. Prima, maar weet dat bezoekers die via Google / zoekmachines binnenkomen vaak veel kwalitatiever zijn. En deze bezoekers blijven langer, bouncen minder en zullen vaak eerder overgaan tot actie (offerte aanvragen / bellen / contactformulier invullen etc), ook op jouw website.

 • Onderscheid je van de rest

Als je geen Coolblue bent, moet je het hebben van je onderscheidende vermogen. Voor wie ben je er eigenlijk, wat lever je precies, welke doelgroepen passen het best bij jouw site? Dit helder maken in je website, in teksten, in blokken, in je websiteheader zorgt ervoor dat bezoekers dit voelen, ze voelen het onderscheidende vermogen, ze zijn dan al een beetje ‘opgewarmd’.

 • Maak een slim websitescript

Nieuwe bezoekers op jouw website kennen je website niet. Daarom is het goed om met heldere CTA-buttons te werken. Geef aan waar men het beste heen kan gaan. Ook werken met intern linken werkt hartstikke goed. Nieuwe bezoekers kunnen dan sneller vinden wat ze zoeken. Puur door een slimme wegwijzer.

 • Geef iets waardevols

Geven is een heel mooi iets. Wat je geeft, krijg je terug. Je kunt een mooi e-book maken, je kunt een cadeautje weggeven, je kunt een servicelijn ter beschikking stellen waar bezoekers vrijblijvend hun vragen kunnen stellen. Het mooiste is om wat te geven wat precies past bij jullie website / bedrijf. Zodat ze de expertise kunnen voelen. Dat is een belangrijk element in klanten werven.

 • Zorg voor interactie

Een statische website zal niet veel klanten werven. Maak je website dynamisch. Bied bezoekers de laagdrempelige mogelijkheid om te reageren, om te interacteren. Voorbeelden zijn: bellen, mailen, reageren op artikelen, WhatsApp-reacties, forum etc. Deze interactiviteit is het begin van een klantrelatie.

Veel voorkomende valkuilen bij klanten werven online

Online klanten werven is geen simpele taak die zich laat samenvatten in louter lijstjes en opsommingen. Het proces kan gemakkelijk verkeerd gaan. Hier zijn de meest gangbare valkuilen die ik dagelijks tegenkom in mijn werk:

Geen heldere doelgroep:

Wanneer een bedrijf niet goed begrijpt wie hun beoogde doelgroep is, wordt het een uitdaging om doeltreffende marketingcampagnes op te zetten. Het is van vitaal belang om inzicht te hebben in wie jouw ideale klanten zijn, evenals in hun behoeften en interesses.

Een onduidelijke waardepropositie:

Het is cruciaal om duidelijk te communiceren wat jouw bedrijf onderscheidt van de concurrentie. Zorg ervoor dat je unieke verkoopargument helder en onmiskenbaar naar voren komt op je website en in je marketingmateriaal.

Onvoldoende investering in online marketing:

Online marketing kan een uiterst doeltreffende manier zijn om nieuwe klanten te bereiken, maar dit vergt de juiste investeringen. Veel kleine en middelgrote bedrijven maken de fout om ontoereikend te investeren in online marketing, wat leidt tot het uitblijven van tastbare resultaten.

Een stroeve website-ervaring:

De website van jouw bedrijf vormt vaak de allereerste indruk die potentiële klanten van jouw onderneming krijgen. Het is cruciaal om een website te hebben die gemakkelijk te navigeren is, snel laadt en een professionele uitstraling heeft. Wanneer jouw website niet aan deze criteria voldoet, kan dit potentiële klanten afschrikken.

Ontbrekende doeltreffende oproepen tot actie:

Het is van groot belang om duidelijke en effectieve oproepen tot actie te hebben op jouw website en in jouw marketingmaterialen. Deze stimuleren potentiële klanten om actie te ondernemen, zoals het invullen van formulieren of het aankopen van producten.

Door deze veelvoorkomende fouten te vermijden, kun je de online klantenwerving voor jouw MKB-bedrijf optimaliseren en jouw kansen op succes vergroten.

Meer tips voor online klanten werven?
Dit zijn een aantal belangrijke zaken voor MKB-bedrijven om hun website te transformeren naar een klantenwerfwebsite. Een website die steeds makkelijker van nieuwe bezoekers klanten weet te maken.

Wil je meer tips over klanten werven, kijk dan bij Marco Bouman (de auteur van dit artikel) op zijn website: marcobouman.com. Hier vind je meer dan 150 gerelateerde inspiratie artikelen om succesvol klanten te werven.