Lokale omroepen in geldproblemen en faillissement

De lokale omroep in Dronten, RTV 8, heeft faillissement aangevraagd en is gestopt met uitzendingen. De gemeente gaf 4 jaar lang 20.000 euro subsidie per jaar, maar stopte de financiering omdat de omroep zich niet aan de Mediawet houdt. De omroep zou te weinig informatie brengen en onvoldoende doen aan  regionale samenwerking.

Door het dichtdraaien van de subsidiekraan kan de omroep de huur van de studio en de energierekeningen niet meer betalen. Er staan nog rekeningen open van zo’n 9.000 euro. RTV8 kan zonder de bijdrage van de gemeente de huur van het pand en de stroomrekening niet meer betalen.

Voorzieningenrechter
Het bezwaar dat de omroep heeft aangetekend bij de voorzieningenrechter is eind oktober afgewezen, waardoor het nu over en uit is voor de omroep. Voorzitter Gerwin van der Kamp van de stichting voor de lokale omroep bevestigt dat er niet aan de eisen van de mediawet wordt voldaan.

“We werkten er al een tijd hard aan om meer nieuws aan te bieden op de radio. Zo werden sinds 14 oktober nieuwsblokken ingesproken door onze vrijwilligers. Op de website kan men dag en nacht terecht voor het laatste nieuws”. RTV8 zond vanaf februari 2012 met hulp van 30 vrijwilligers uit.
 
Nijmegen en Arnhem
Er zijn meer lokale omroepen in financiele problemen. N1, de lokale omroep van Nijmegen, is zo goed als failliet. De omroep heeft een tekort van bijna 80.000 euro. Alleen met extra financiële steun van de gemeente Nijmegen is er nog een toekomstperspectief voor de omroep.

Mocht de gemeente geen extra geld geven, dan zal de zender medio november stoppen. Ook de lokale omroep van Arnhem houdt zeer waarschijnlijk op met bestaan. RTV Arnhem stopt op 30 november met uitzenden, omdat het huidige bestuur geen opvolger kan vinden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*