Léonie Sazias kankervrij verklaard

Tweede Kamerlid Léonie Sazias (50Plus) is na een succesvol verlopen ingreep weer kankervrij. Eerder dit jaar werd bij de voormalig presentatrice darmkanker geconstateerd.

Kankervrij beginnen aan haar missie als Tweede Kamerlid voor 50Plus. Sazias heeft het na een zware periode van ziekte voor elkaar gekregen.

Mentale klap
Toch heeft de afgelopen tijd diepe sporen nagelaten bij de Hilversumse. „Het lijkt alsof ik altijd alles fluitend doe, maar het doet mentaal veel met je als de mededeling dat je darmkanker hebt uit de strak blauwe hemel komt vallen. Nog los van wat een narcose en een operatie met je doen.” En dat in een periode waarin er aan haar leven een nieuw hoofdstuk vol succes werd toegevoegd. Ze moest en zou in de Tweede Kamer komen, dat stond ondanks het slechte nieuws als een paal boven water. Sazias kijkt als altijd optimistisch vooruit, toch kan het naargeestige boek met de titel darmkanker nog niet helemaal worden gesloten. „Ik spreek nog met de oncoloog over preventieve chemotherapie, al zie ik dat eigenlijk niet zitten.”

Zware operatie
Ook fysiek heeft het verwijderen van dertig centimeter van haar darmen gevolgen. „Het gaat steeds beter, al moet ik lange afstanden nog wel op wieltjes afleggen”, vertelt Sazias doelend op haar rolstoel. Die herstelperiode duurt langer dan de altijd actieve voormalig presentatrice zou willen. „Ik wil altijd veel te veel. Toch moet ik rust houden en mijn pillen nemen. Ik heb natuurlijk wel een zware buikoperatie ondergaan.”

De vooruitzichten voor Sazias zijn weer veel beter, al heeft het Hart voor Hilversum gemeenteraadslid geleerd hoe plotseling een schijnzekerheid als gezondheid in het gedrang kan komen.

Beslissend
Volgende week gaat de nummer twee van 50Plus in Den Haag aan het werk. Ze bouwt het rustig op. „Met wat taken om op te starten, zoals de overdracht van dossiers.” In de Hilversumse politiek is Sazias nog niet klaar. Sterker nog, ze stal vorige week de show door met rolstoel naar de raadzaal te komen om een beslissende stem uit te brengen. Daardoor stak ze voorlopig een stokje voor een plan om aanlegsteigers in de Hilversumse Oude Haven te bouwen. In mei, als ze afscheid neemt tijdens haar laatste raadsvergadering, ligt dat plan opnieuw voor. Een formaliteit wordt haar bezoek dan ook niet. „Eerst stemmen en dan pas afscheid nemen.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*