Leonie Sazias (50Plus): “Visie van minister is niet meer dan bij elkaar geraapt wensenlijstje”

De toekomstvisie die het kabinet presenteert leidt niet tot een ‘bestendige en stevige publieke omroep’, zoals de regering beoogt. Dat zei Léonie Sazias richting minister Slob van Media.

“De visie van de minister is niet meer dan een bij elkaar geraapt wensenlijstje”, concludeerde het Kamerlid van 50PLUS. “Het beste wat we de minister kunnen adviseren is om hier nogmaals naar te kijken en met een beter plan terug te komen.”

Léonie Sazias reageerde onder meer op het schrappen van alle reclames voor acht uur ’s avonds. Dat kost de publieke zenders twintig miljoen euro. “Kinderen kijken massaal naar Cartoon Network, Disney Junior en RTL Telekids, en daar zien ze ook reclames”, zei Léonie Sazias, die meent dat dit geld voor de publieke omroep gewoon ‘verbrand’ wordt. Het Kamerlid van 50PLUS vroeg minister Slob van deze bezuiniging af te zien.

Sazias stelde voor de streamingsdiensten te verplichten 5 procent van hun omzet te besteden aan producten van Nederlandse makelij. “Bij Netflix zou dat gaan om een bedrag van 18 miljoen euro extra voor Nederlandse omroepen en producenten. Frankrijk heeft al zo’n percentage vastgelegd; dat is nu 2 procent, maar dat wordt vanaf volgend jaar 5,15 procent. De filmindustrie in Frankrijk profiteert daar enorm van. Waarom kunnen wij dat niet ook?”, vroeg Léonie Sazias aan minister Slob tijdens het debat in de Tweede Kamer over de NPO. 

“We hebben al eerder over de visiebrief gesproken met de minister. 50PLUS heeft toen duidelijk aangegeven het niet eens te zijn met het schrappen van de reclameblokken tot 20.00 uur. Dat is omdat het de omroep 60 miljoen euro kost, geld dat dan naar de Netflixen, Googles en andere streamingsdiensten gaat. Bovendien denk ik dat kinderen vooral kijken naar Cartoon Network, Disney Junior, RTL Telekids en zo zijn er nog vele en daar is ook gewoon reclame op te zien. Dus met deze actie verbranden we gewoon 60 miljoen euro waar de omroep nu dan 40 miljoen voor gecompenseerd krijgt, maar dat is altijd nog een bezuiniging van 20 miljoen. Is deze compensatie nou eenmalig of structureel? In de brief van 22 november van de minister wordt gesproken over het éénmalig vrijmaken van 40 miljoen euro, maar ik lees ook dat het kabinet vanaf 2020 40 miljoen euro aan extra jaarlijkse middelen heeft toegezegd. Hoe dan ook wil ik de minister nogmaals dringend vragen om van deze bezuiniging af te zien”, aldus Sazias.

“Ik kan niet anders dan tot de conclusie komen dat de visie van de minister een bij elkaar geraapt wensenlijstje is en dat het niet echt een toekomstvisie is naar een bestendige publieke omroep. Is dit nu wat wordt beoogd als een stevige publieke omroep die zo nodig is volgens het regeerakkoord? Het beste wat we de minister kunnen adviseren is om hier nogmaals naar te kijken en met een beter plan terug te komen”, aldus Sazias.

3 Comments

  1. Mevrouw Sazias, u verlangt naar een visionair en u beseft nu dat onze politici slechts mensen zijn die leren van hun fouten…

  2. Over de omroep heeft iedereen een mening, net als met voetbal. Dat geldt ook voor ministers en Kamerleden. Er zijn echte mediadeskundigen, maar die hoor je nooit. Want wij willen onze wensenlijstjes uitgevoerd hebben. Dus geen mensen met verstand van zaken aub. Sazias vormt nog een gunstige uitzondering omdat ze bij de omroep heeft gewerkt.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*