Leo Hauben (L1): ‘NPO probeert Regiovensters weg te moffelen’

Leo Hauben, hoofdredacteur regionale omroep L1, heeft in een blog felle kritiek geuit op de NPO om Regiovensters op de landelijke tv-kanalen mogelijk te maken.

Hauben: “NPO probeert het plan voor zogenoemde Regiovensters – dat ze eerder met woorden omarmde – weg te moffelen. De bedoeling is dat alle regionale omroepen in hun eigen provincie 5 minuten zendtijd krijgen op een landelijk tv-net. Na het NOS Journaal van 18:00 uur krijgt L1 dan in Limburg een ‘venster’ met nieuws uit eigen regio. Bijvoorbeeld in Groot-Brittannië werkt dit systeem al vele jaren naar tevredenheid van het publiek. Voor de regionale omroepen is dit venster een prachtige aanvulling op de eigen zenders. Hoe meer bereik, hoe effectiever het overheidsgeld voor de regionale publieke omroep wordt besteed. Het is bijna niet te geloven, maar er wordt nu al enkele jaren over dit onderwerp gesproken. De NPO ligt dwars. Dat zeggen ze natuurlijk niet hardop, want dat is politiek niet zo handig. In het onlangs uitgelekte toekomstplan voor televisie van de NPO wordt in elk geval met geen letter gerept over de Regiovensters. Dat is een teken aan de wand.”

Als er volgens Hauben deze week geen besluit wordt genomen, dan wordt 1 januari 2019 als startdatum voor een (technische) proef niet eens meer gehaald.

“En dan roept de NPO doodleuk dat daarna pas in september 2019 het programmaschema opengebroken kan worden. Zo is de NPO vier, vijf jaar bezig om een politiek gewenste ontwikkeling te dwarsbomen. Ben zwaar benieuwd of de Kamerleden en de minister deze week een einde maken aan dit Hilversumse spelletje”, aldus de hoofdredacteur van L1.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*