Leo Blokhuis presenteert KRO-NCRV serie over calvinisme

Leo Blokhuis presenteert voor de KRO-NCRV een serie over het calvinisme. Dit naar aanleiding van 500 jaar Reformatie, waarbij Calvijn in Nederland een grote rol speelde. De reeks is dit najaar op de buis te zien.

Op 31 oktober 1517 spijkerde Luther zijn 95 stellingen op de deur van de kerk in het Duitse Wittenberg. Een bepalend keerpunt in het christendom, waarbij in onze Nederlandse geschiedenis Calvijn, tijdgenoot van Luther en mede-kerkhervormer, de hoofdrol vervulde. Vijf eeuwen Reformatie krijgt wereldwijd veel aandacht. In de 8-delige serie vraagt Blokhuis zich af hoe het gedachtegoed van Luther en Calvijn onze cultuur en identiteit heeft bepaald.

Leo Blokhuis was meteen enthousiast over het idee voor een programmareeks over het calvinisme: “Ik heb veel zin in deze serie. Ik ben een domineeszoon en hoe je het ook wendt of keert, het calvinisme heeft mij gevormd. En niet alleen mij, denk ik. Calvinisme staat voor sober en zuinig en ‘doe maar gewoon’, maar was dat vijf eeuwen geleden ook al zo? En hoe is die ontwikkeling gegaan? Ik ben benieuwd waar je in ons land, zeker in het deel boven de rivieren, de sporen en invloeden van de Reformatie terugvindt.”

De serie belicht iedere week een andere thema, variërend van politiek en economie tot kunst en cultuur, en wordt in september en oktober 2017 uitgezonden op NPO 2.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*