’Landverraaiers’ moffelen ’revolutie in Europa’ weg

[De Gooi en Eemlander] ’Een minuut stilte voor iedereen’ hielden iets meer dan honderd Gele Hesjes zaterdag voor het NOS-gebouw op het Hilversumse Mediapark. Wat ze vinden van de NOS-nieuwsvoorziening hadden ze al luidkeels kenbaar gemaakt: ’Nepnieuws!’, ’leugenaars!’, ’landverraaiers!’.

Ook toen hoofdredacteur Marcel Gelauff van NOS Nieuws en zijn adjunct Giselle van Cann naar buiten waren gekomen om de kritiek aan te horen bleef de stemming aanvankelijk opgewonden. Diverse Gele Hesjes wierpen Gelauff hun verwijten schreeuwend voor de voeten. De nieuwsman bleef vriendelijk en argumenteerde zakelijk. Dat de NOS voor de gele-hesjes-beweging ’minimaal’ aandacht heeft, bestreed hij, al begrijpt hij best ’dat het misschien niet zoveel is als jullie graag willen’.

Multinationals en ’het bestuurlijke in Den Haag, Straatsburg en Brussel’ krijgen het volle pond, stelden hesjeswoordvoerders, terwijl ze volhielden dat ’de revolutie die in Europa opkomt’ grotendeels buiten beeld blijft en anders wordt ’geframed’ als gewelddadig.

Gelauff zette uiteen dat NOS Nieuws probeert een goede selectie te maken van het nieuws. „Wij als redactie hebben geen mening over dat nieuws.” Maar de multinationals dan ’die in Nederland de dienst uitmaken en de berichtgeving beïnvloeden’? Gelauff: „Ik ben nog nooit gebeld door een multinational of minister met het verzoek een bepaald nieuws-item wel of niet te maken.”

Gaandeweg de gedachtewisseling werd de sfeer kalmer. Een bijdrage aan het temperen van de gemoederen leverde een Hilversummer met onder zijn gele hesje een rijstmetkrentenhond-uitmonstering.

„Gaat de NOS dit ook uitzenden?”, vroeg een jonge vrouw zich hardop af. „Jazeker, daarvoor ben ik hier”, antwoordde een NOS-verslaggever. Waarop enkele Gele Hesjes onderling hun wantrouwen uitwisselden. Het zal vast niet integraal worden uitgezonden en ongetwijfeld zullen voor Gele Hesjes negatieve aspecten eruit worden gelicht, meenden ze. Die avond was een keurig uitgebalanceerd item te zien in het Journaal.

Na zo’n drie kwartier nam Gelauff vriendelijk handen schuddend afscheid van enkele hesjeswoordvoerders. ’Dat we met elkaar hebben gesproken’ vond hij de winst van deze zaterdagmiddag. „Hij staat er in elk geval wel”, zei een van de meest kritische en luidruchtige Gele Hesjes tegen een mededemonstrant.

1 Comment

  1. De Gele Hesjes vormen een concentratie van alles wat ontevreden, rancuneus en mislukt is. Negativisme heeft nog nooit 1 nagel aan een doodskist of een weg weten te timmeren. Het is misbruik van werkkleding. Schieten we helemaal niks mee op. Ga iets nuttigs doen of bedrijf de liefde. Vertoon je chagrijnige gelaat alleen aan je eigen spiegel!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*