Kunst en kermis in een ‘spatial audio experience’ tijdens voorjaarsvakantie bij Beeld & Geluid

De centrale hal van Beeld & Geluid transformeert in de voorjaarsvakantie (10-25 februari) tot een betoverende kermis van geluiden met de naam Fiera del Suono. Deze bijzondere installatie neemt bezoekers mee op reis door de eeuwenoude geschiedenis van de kermis aan de hand van geluiden uit het rijke archief van Beeld & Geluid. De tijdelijke ‘spatial audio experience’ is gratis te bezoeken.

Bij de ingang krijg je een koptelefoon op en nemen de geluiden je mee door de ontwikkelingen van de kermis. Een waarzegster neemt je vanuit een glazen bol mee op reis door de tijd waar geluiden van artiesten, circuspaarden,  draaiorgels en achtbanen je naar de toekomst leiden. De installatie bestaat uit een locatiegestuurd audiosysteem die ervoor zorgt dat je, afhankelijk van de plek waar je bent, steeds een ander deel van het verhaal hoort.

“Beeld & Geluid beschikt over een rijke audiocollectie van vele duizenden uren aan geluid”, stelt conservator Wytze Koppelman. “Van radioprogramma’s tot geluidseffecten. Deze geluiden, soms tientallen jaren geleden opgenomen, worden in Fiera del Suono op een innovatieve manier hergebruikt. Zo komen deze geluiden niet alleen weer tot leven, maar dragen zij ook iets van hun historische waarde mee, in een reis door de tijd, verbonden door het eeuwenoude fenomeen van de kermis.”

Het project Fiera del Suono, dat wordt ondersteund door het Cultuurloket DigitALL en Innovatielabs van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en CLICKNL, streeft ernaar om erfgoedcollecties en creatieve verhalen dichter bij een breed publiek te brengen. Geluid, als een steeds prominenter medium, wordt ingezet om gelaagde en onderdompelende ervaringen te creëren met bijdragen van Beeld & Geluid, Regionaal Archief Tilburg en particuliere audioverzamelingen.

Samenwerking met studenten

In samenwerking met studentengroepen van Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Utrecht en Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg, is Fiera del Suono een levendig project dat gedurende twee jaar continu wordt doorontwikkeld. Na eerdere edities in Tilburg en Amsterdam, reist deze auditieve kermis verder naar internationale podia, waaronder het befaamde SXSW Festival in Austin, USA, en de Dutch Design Week in Eindhoven.

Gratis toegankelijk

Fiera del Suono is een initiatief van het mediakunst-collectief DROPSTUFF MEDIA, in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid, Stadsmuseum Tilburg en studentengroepen van drie vooraanstaande hogescholen. De installatie is gratis toegankelijk, waarbij de Museumkaart geldig is voor het Mediamuseum en gebruikelijke toegangstarieven van kracht zijn. Meer informatie over het bezoeken van Fiera del Suono is te vinden op de website van Beeld & Geluid.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*