KRO-NCRV vraagt heel Nederland een kaars te branden op Tweede Pinksterdag

image

Op Tweede Pinksterdag om 20.30 uur zet KRO-NCRV Nederland in het licht met een speciale editie van Voor wie steek jij een kaarsje op? en vragen we iedereen een kaars te branden voor het raam, in de tuin of op het balkon. Op 1 juni kijken we om. Naar de levens die het virus heeft geëist. We staan stil bij de lege plekken. We denken aan de duizenden mensen die ons helpen om vooruit te blijven kijken. Anita Witzier reist voor het programma door het land en gaat op zoek naar de mensen achter de statistieken. Wie waren deze mensen? Hoe zag hun leven eruit, hoe gaan ze herinnerd worden en wie laten ze achter? 

Zo is er het verhaal van Toon Verstegen, die vanuit Brabant naar de intensive care in Groningen vervoerd werd. Zijn eveneens zieke vrouw Ankie blijft achter in het ziekenhuis in Veldhoven en kan, als het misgaat met Toon, alleen door middel van videobellen afscheid nemen van haar man. Jaap en Jeanette Wildeman stierven binnen 5 dagen na elkaar. Hun dochters werden op de dag van de uitvaart van hun moeder, gebeld dat ze afscheid moesten komen nemen van hun vader. Gelukkig zijn er ook wonderlijke genezingen, zoals bij Wim Timmers, die met zijn 91 jaar en kwetsbare gezondheid, geen enkele kans leek te hebben toen hij corona kreeg. In het hospice nam hij twee keer afscheid van zijn vrouw, maar twaalf dagen later loopt hij zelfstandig weer naar buiten.

Ex-voetballer John Heitinga, trainer van het Ajax jeugdteam, verzorgt met zijn actie ‘Bordje voor onze helden’ maaltijden voor onder meer kwetsbare ouderen en zorgpersoneel. Samen met sterrenkoks Ron Blaauw, Eugene van Angelbeek en hun kompanen verzorgen ze dagelijks 200 maaltijden en bezorgen deze bij mensen die dat in deze tijden verdienen. John: “We zijn al bij politiebureaus geweest, in ziekenhuizen, bij ouderen. Mensen die het op dit moment verdienen om een steuntje in de rug te krijgen. Met onze maaltijden willen we hen gezond houden én een compliment geven.”

“Er past onmetelijk veel saamhorigheid in slechts anderhalve meter. We steken een kaars aan, een lampje of een fakkel. Zo maken we het samen lichter.” Met zinnen als deze brengt de vijfdeDichter des Vaderlands, Ester Naomi Perquin, poëzie in de uitzending. Zij schreef op verzoek de teksten voor het programma. De reis van Anita door Nederland eindigt met een akoestische versie van ‘Sky full of Stars’ van Coldplay, in een speciaal arrangement van Eric van Tijn en uitgevoerd door het Matangi Quartet met Iris Hond op de vleugel.

Voor wie steek jij een kaarsje op? maandag 1 juni om 20.25 uur bij KRO-NCRV op NPO 2.Doe mee en brand een kaars, zet deze voor het raam, op het balkon of in de tuin. Online een kaars opsteken kan ook nog steeds via www.voorwiesteekjijeenkaarsjeop.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*