Kippa fotocollectie naar Beeld en Geluid

Het ANP en Beeld en Geluid stellen de historische Kippa-fotocollectie van ruim 700.000 foto’s uit de Nederlandse televisie- en radiowereld uit de jaren 50 tot en met 90 online beschikbaar. Hiervan zijn 162.000 foto’s al gedigitaliseerd.

Het persbureau Kövesdi International Press Agency (Kippa) werd in 1953 opgericht en richtte zich op afbeeldingen uit de mediawereld. Kippoa zorgde dat er continu een of meerdere fotografen in de Hilversumse studio’s aanwezig waren om van elk programma en elke presentator en artiest foto’s te maken. De grote collectie omvat foto’s van André van Duin, Martine Bijl, Corry Konings en Peter Jan Rens, maar ook veel internationale artiesten.

In 2001 werd het fotobedrijf overgenomen door het ANP. Kippa-fotografen bleven werken voor het ANP en werkten digitaal. Het ANP voert de naam Kippa tot op heden nog steeds, en nu is de analoge collectie (alle negatieven en dia’s) overgedragen aan Beeld en Geluid. Om een onderscheid te maken tussen de huidige activiteiten en de collectie is er gekozen voor de naam Historische Kippa Collectie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*