Karin Walters (HvH): “Media Campus plan eerst aan de raad en burgers voorleggen”

Vandaag werd bekend dat Hart van Hilversum, met acht zetels, na de verkiezingen de grootste politieke fractie een coalitie wil vormen met het CDA (vier zetels), GroenLinks (vijf zetels) en de VVD (zes zetels). Hiermee zal D66 uit het college verdwijnen en ook de huidige mediawethouder Wimar Jaeger. Spreekbuis.nl vroeg aan Karin Walters (fractievoorzitter van Hart voor Hilversum) of het huidige mediabeleid van Jaeger in een nieuw college net zo belangrijk blijft.

Ook vroeg Spreekbuis.nl aan haar wat de toekomst is van bijvoorbeeld de uitvoering van het plan Media Campus dat recent door de mediawethouder werd aangekondigd op New Business Radio. De Media Campus op het Media Park is iets waarover Hart voor Hilversum eerder niet zo enthousiast was. Fractielid Henk Blok noemde het plan zelfs ‘megalomaan’ en ‘irreëel’.

Wethouder Wimar Jaeger heeft het voornemen om het Mediapark om te bouwen tot een Media Campus voor de creatieve en digitale industrie. Een gebied zoals Silicon Valley in Amerika om te werken, te studeren en te wonen. Met restaurants, hotels en scholen. Binnenkort wordt er een bidbook gepresenteerd en er zijn gesprekken geweest met partners.

Wat wil Hart voor Hilversum met het Media Campus plan? Gaat het in de ijskast of wil Hart voor Hilversum dat het college, straks onder jullie leiding, het blijft oppakken. Blijft de trein rijden?
“Dat plan zullen we eerst even bekijken wat er precies in zit. Op het Raadhuis is toch meer kennis hoe dat programma precies in elkaar zit, dan dat wij nu als raadsleden in de oppositie weten. Zo simpel is het ook.”

Dat was ook jullie kritiekpunt. Dat er buiten de raad om allerlei dingen al zijn bedacht en zijn besloten.
“Ja. Wij weten niet echt wat er allemaal bedacht is en wij zullen eerst kaders moeten stellen. Wij vinden het heel belangrijk dat als we nu verder gaan met het Media Campus-verhaal, het eerst aan de raad wordt voorgelegd en we willen horen wat de burgers vinden van zo’n Media Campus. Het mag ook best even rust hebben om te bekijken wat we daar met z’n allen van vinden. Daarna moeten we de kaders stellen en dan het project doorzetten. Soms hebben we wel het gevoel dat het wat andersom loopt.”

“Als je het verkeer rond het Media Park niet kan oplossen, ja… dan moet je misschien iets bescheidener zijn met wat je daar allemaal neerzet.”

Een besluit via de Koninklijke weg, via de raad?
“Ja. We zijn zeker voor een goed bloeiend Media Park. Of je daar dan ook heel veel extra functies aan moet toevoegen, dan maken wij ons zorgen over de bereikbaarheid. Want die is nog niet opgelost. Bereikbaarheid moet onderdeel van het integrale plan zijn. Je kan niet allemaal nieuwe gebouwen en functies bedenken als je niet weet hoe je dat verkeer gaat oplossen. Als je het verkeer rond het Media Park niet kan oplossen, ja… dan moet je misschien iets bescheidener zijn met wat je daar allemaal neerzet. Uiteindelijk loopt Hilversum dan vast. Dan spannen we het paard achter de wagen.”

Dat wordt er door jullie een keuze gemaakt, dan maar iets minder ambitie met het Media Park?
“Dat weet ik nog niet, dat zijn nu nog aspecten waar we naar kijken. De bereikbaarheid moet er bij kloppen.”

Wat moet er overblijven van het werk hoe Wimar Jaeger Hilversum als Mediastad op de kaart heeft gezet?
“Hoe dat precies doorloopt is te vroeg om te zeggen. Dat weet ik nog niet.”

Ben je wel voor een wethouder met een portefeuille mediazaken?
“Ik denk dat media altijd een portefeuille zal blijven, dat is nu ook een gesprek van de coalitievorming. Ik denk dat de meeste partijen daar ook zo inzitten.”

Een geoormerkte portefeuille media of het dossier laten opgaan in bijvoorbeeld economie?
“Ik verwacht dat er een portefeuille media blijft. Daar hoort een wethouder bij.”

Hart voor Hilversum is niet specifiek een mediapartij. Je fractie maakt zich vooral zorgen over de bereikbaarheid van het Mediapark, maar buiten dat onderwerp had media niet zo’n belangrijke rol in jullie verkiezingsprogramma.
“Nee, niet in ons programma. Dat klopt. D66 was er al zo voortvarend mee bezig, daar stond al genoeg over in hun programma. Wat er op het Mediapark gebeurt en hoe de bedrijven zich daar ontwikkelen, daar kan ik wel erg van genieten. Bijvoorbeeld hoe het met United en met de NPO gaat en de studio’s. Wanneer er dingen op televisie zijn die in Hilversum opgenomen zijn, vind ik dat gewoon stoer. Ik denk dat veel Hilversummers dat hebben. De interesse is er wel degelijk.”

Wordt media hiermee ook een belangrijk speerpunt voor het college wat jullie straks gaan leiden?
“Ik denk dat het zeker een onderdeel wordt van het coalitieprogramma.”

Karin Walters zegt verder in het gesprek dat media voor Hart voor Hilversum ‘nog steeds een belangrijk punt voor de economie en de werkgelegenheid is’. “In de openbare gesprekken die we als eerste hebben gehad, hebben we andere fracties bevraagd hoe men media zag binnen andere focuspunten. Zorg kwam bij veel mensen ook als punt, voor werkgelegenheid, naar voren. Dat komt natuurlijk door het nieuwe ziekenhuis wat we in Hilversum krijgen. Media en zorg zijn dé twee kernpunten waar onze werkgelegenheid op drijft. Daar zijn we trots op, wij willen dat Hilversum dit met trots uitstraalt.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*