Kamervragen over NOS-berichtgeving inzake Israël en Gaza

Den Haag, 5 juni 2024 – Het Tweede Kamerlid Chris Stoffer van de SGP heeft vragen gesteld aan de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap naar aanleiding van het zwartboek van Likoed Nederland over de berichtgeving van de NOS inzake Israël en Gaza. In het zwartboek wordt de NOS beschuldigd van een eenzijdige en ongebalanceerde weergave van de situatie in het conflictgebied, waarbij men zich regelmatig zou baseren op uitlatingen van terroristische organisaties.

Stoffer uit zijn zorgen over de mogelijke stelselmatige onevenwichtige berichtgeving door de NOS, ondanks de aanwezigheid van een uitgebreide redactie. Hij vraagt de staatssecretaris wat zij hiervan vindt en of zij bereid is het zwartboek onder de aandacht te brengen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) om de journalistieke verantwoordelijkheid en de kwaliteit van de nieuwsvoorziening te verbeteren.

Daarnaast wil Stoffer weten op welke wijze de NOS gebruik maakt van de ervaringen van publieke omroepen in andere landen bij het berichten over gevoelige situaties, zoals die in Israël. Hij stelt voor dat de NPO in contact treedt met omroepen als de BBC om te leren van goede journalistieke praktijken.

De vragen van Stoffer zijn ingediend op 4 juni 2024 en wachten op een reactie van de staatssecretaris.

10 Comments

 1. Als politiek zich met journalistiek bemoeit….

  Dat NPO bij de BBC stage gaat lopen om te leren van goede journalistieke praktijken?

  Stoffertje toch…

 2. Ik zie regelmatig het nieuws op de Vlaamse VTM, het Duitse ZDF en ook de Britse BBC én ITV, maar je merkt dat bij de NPO soms iets te gemakkelijk persberichten van Hamas worden overgenomen zonder enige controle, terwijl de NOS dat wel doet bij IDF berichtgeving (zoals het moet zijn).

  • Hamas en de media zoals NPO verspreiden eenzijdig nieuws. Nemen alles over van een terreurorganisatie. Geloof meer de berichtgeving vanuit Israël. Alles wordt verdraait en leugens verspreidt. Daarom lopen die studenten ook met Hamas vlaggen te zwaaien en leuzen te schreeuwen datbheel Israël van de kaart moet worden geveegd. Door eenzijdig nieuws en zelf geen onderzoek doen naar de echte waarheid.

 3. Inderdaad tenenkrommend de eenzijdige berichtgeving en het weglaten en verzwijgen van feiten. BBC en CNN vertellen erbij dat zij Hamasverslagen niet kunnen controleren. NOS neemt klakkeloos zonder controle over van de terroristen. Volg Joop Soesan die heeft dagelijks actiefilms van de IDF dan heb je input van 2 kanten. Wie zit er eigenlijk in die redactie?

 4. De SGP heeft haar “eigen” zender, Family 7 op kanaal 230 Ziggo.
  Daar zijn regelmatig nieuws uitzendingen van Israelische stations te zien.

 5. Gaat de politiek zich nu bemoeien met de media, de NOS.
  Daar gaat de democratie.
  Waar blijft de kritiek op TALPA die een platvorm is voor criminelen en ander A- sociaal gespuis.
  Vreemd dat je dan niets hoort

  • Talpa wordt niet van belastinggeld gefinancieerd.Tenenkrommend wat de NOS ons voorschoteld. Venezuala schijnt een paradijs te zijn volgens het linkse huppeltrutje dat in Zuid-Amerika verslag mag doen. Brazilie idem dito sinds rover Lula aan de macht is.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*