Juryrapport Meestervertellers Verhalende Journalistiek 2017

De jury heeft voor de prijs voor de Verhalende Journalistiek 2017 zich ernstig beraden of ze, vanwege de hoge kwaliteit en diversiteit van de inzendingen, het accent wilde leggen op VERHALENDE journalistiek of verhalende JOURNALISTIEK. In de VERHALENDE journalistiek kijk je vooral naar de vorm, naar hoe een kwestie verteld is; schrijvend dan wel audio- of audiovisueel is samengesteld. In de verhalende JOURNALISTIEK ligt het accent vaak bij de bijzonderheid van de journalistieke relevantie.

Waar leidt het toe als het gaat om de mensen die je opvoert? In het harde nieuws ligt het voor de hand vanuit de kern van de urgente kwestie voor relevante mensen te kiezen en daarmee een kwestie te verdiepen of te verbreden.

In het zachte nieuws wordt eerder een sluimerende urgentie in de samenleving tot leven gewekt, naar voren gehaald en verdiept door mensen te kiezen die samen de unieke inhoud gezicht geven.

De jury besloot voor de VERHALENDE journalistiek te kiezen omdat ze zeer geboeid is door een vertelvorm waarbij de keuze voor de personages, niet door de regels van het nieuws wordt gedicteerd, maar ontspruiten aan het oorspronkelijke idee van de journalist-bedenker en de keuzes die daaruit voortvloeien.

Een pleidooi voor verhalende journalistiek in deze vorm, is dat een productie zoals de radiodocumentaire ‘De Verdwijners’ zo’n sluimerende kwestie aansnijdt, namelijk het probleem om tegenwoordig nog te kunnen verdwijnen, denk bijvoorbeeld aan internet of bewakingscamera’s, maar ook aan de slinkende natuur in Nederland.

Journalist-radiomaakster Maartje Duin brengt deze kwestie tot leven in haar radio-documentaire en doet dit door uiteenlopende personages aan het woord te laten, die ieder voor zich deze mogelijkheid beleven of ermee moesten leven. Het resultaat is een verrassende, origineel en mooi samengestelde documentaire die het innerlijk van zijn personages naar buiten brengt.

Namens de jury: van harte gefeliciteerd!

Radiodocumentaire De Verdwijners VPRO/ NTR Radio1
Tekst: Dineke de Zwaan journalistiek@hetnet.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*