Jury nieuwe Regiohelden Awards bekend

Journalist en presentator Dionne Stax is de juryvoorzitter van de Regiohelden Awards, de jaarlijkse prijzen voor de beste producties van de regionale publieke omroep. Verder zijn zowel de lokale als de landelijke omroepen vertegenwoordigd in deze vakjury. Op dit moment worden de inzendingen door de jury beoordeeld en zullen per categorie drie nominaties vastgesteld worden. Deze nominaties worden op woensdag 9 maart bekendgemaakt. De vakjury is volstrekt onafhankelijk en bepaalt de nominaties en winnaars zonder inmenging van buitenaf.

Hoog niveau
“Het niveau van de inzendingen was dit jaar opnieuw hoog”, zo zegt juryvoorzitter Dionne Stax. “Als jury zie je de ontwikkelingen binnen de regionale omroepen terug in de inzendingen: Zo werden er twee jaar geleden nog nauwelijks podcasts ingezonden en zaten er nu verschillende bij van hoog niveau. Ik ben benieuwd  naar de discussies in het jury-overleg!”

Festival voor Regionale Journalistiek
Op donderdag 14 april worden de Awards uitgereikt tijdens Regiohelden, het festival voor Regionale Journalistiek.

De jury van Regiohelden Awards
De juryleden van dit jaar zijn:

●             Dionne Stax (voorzitter) – presentator Omroep Max

●             Gerie Smit – winnaar Gouden NL Award 2020 & journalist bij NH Nieuws

●             Heidi Wulfsen – chef Binnenland NOS

●             Peter Smet – directeur Stimuleringsfonds voor de Journalistiek

●             Carmen Fernald – Eindredacteur Omroep Max Noord-Zuid-Oost-West op NPO2

●             Evert Cuijpers – directeur Omroep Venlo

●             Nejifi Ramirez – presentator NOS Journaal Regio

Juryleden worden gevraagd deel te nemen voor een periode van 3 jaar. De winnaar van de Gouden NL-Award van het afgelopen jaar wordt gevraagd om 1 jaar deel te nemen. Programma’s van juryleden zijn uitgesloten van deelname aan de Regiohelden Awards.

Nieuwe categorieën

Met de introductie van het Regiohelden Festival zijn ook de inzendcategorieën vernieuwd. De zes categorieën zijn:

De nieuwsjager: Deze prijs gaat naar het beste eigen nieuwsverhaal van 2021. Spraakmakend nieuws met een aantoonbare, regionale impact dat verkregen is door goed eigen onderzoek, met gebruik van eigen contacten en het eigen netwerk.

De beeldvanger: Deze prijs gaat naar de beste korte videoproductie. Gemaakt voor online of televisie. Een productie die onderhoudend en boeiend is. Daarnaast wordt nadrukkelijk gelet op creatieve kwaliteiten (geluid, cameravoering, locatie, verbeeldingskracht, vormgeving), regionale betrokkenheid en de (originele) keuze voor de vorm.

De luistervink: Deze prijs gaat naar de beste audioproductie van 2021. De vorm is vrij, het kan van verschillende journalistieke platforms afkomstig zijn.  Het kan een radio-item zijn, een podcast (serie) of een radio-uitzending.

De verhalenverteller: Deze prijs gaat naar de beste documentaire van 2021. Een non-fictie productie waarbij de persoonlijke visie/stem van de maker duidelijk naar voren komt. De vorm is vrij, een radio-, een tv-documentaire, een podcast of een online videoserie maakt kans in deze categorie.

De nieuwkomer: Deze prijs gaat naar de beste nieuwkomer van 2021. Wie is het jonge talent dat de omroep is binnengestapt en er met kop en schouders bovenuit steekt? Die inspeelt op nieuwe (journalistieke) vormen voor productie, onderzoek en verfrissende ideeën heeft over interactie met het publiek?

De uitvinder: Deze prijs gaat naar het beste innovatieve journalistieke project van 2021. Vernieuwing is bij deze categorie het belangrijkste criterium.

Gouden Regiohelden Award
Alle genomineerde inzendingen maken kans op de Gouden Regiohelden Award, deze prijs wordt door de jury toegekend.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*