‘Je zult maar bij de publieke omroep werken’

Een ‘open brief’ aan de politiek door Jaap Friso (communicatie-adviseur KRO-NCRV).

Je zult maar bij de publieke omroep werken, denk ik wel eens. Dan heb je bij voortduring te maken met politici die iets van je werk vinden. Die met meningen komen, met plannetjes en luchtballonnen en die voortdurend uit lijken te zijn op verandering. Maar wat ze eigenlijk precies willen, dat mag je zelf invullen. Want een duidelijke onderbouwde visie voor de lange termijn, waar je op kunt bouwen en aan kunt werken, die is er zelden. 

Oh wacht, dat is waar ook. ik werk zelf bij de publieke omroep. Al bijna twee decennia in verschillende functies en ik doe dat met veel plezier en overtuiging. De waardes van de publieke omroep passen bij me en de missie van de omroep waar ik voor werk (de KRO-NCRV) in het bijzonder, spreken me aan. 

Natuurlijk zie ik ook de schaduwkanten en begrijp ik sommige van de kritiekpunten en vind ik het logisch dat er scherp naar de publieke omroep wordt gekeken, het gaat tenslotte om belastinggeld. Maar wat ik niet begrijp is dat er in al die jaren nooit eens een duidelijke lijn is gekozen. Iedere politicus probeert een plasje te doen, of hij of zij nou Hedy, Medy, Marja of Sander heet, en van welke partij dan ook. De plannen zijn steeds anders en dat geeft nrust. 

De afgelopen jaren stonden bij ons in het teken van fusie, bezuiniging en reorganisatie. Heftig en met veel gevolgen maar het was nodig, er was begrip voor. Maar we hebben nauwelijks kunnen ademhalen of er ligt alweer een nieuw plan. Een volgende grote hervorming die bijna 5 jaar eerder wordt doorgevoerd dan was gepland. 

Je zult maar bij de publieke omroep werken. Ik doe dat en ben daar blij om. Maar beste politici, is het teveel gevraagd om de publieke omroep even een paar jaar met rust te laten zodat we ons werk kunnen doen?

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*