Iris de Graaf presentator van het NOS Journaal

Rusland-correspondent Iris de Graaf wordt presentator van het NOS Journaal. Vanaf 1 januari gaat ze zich inwerken; Iris stopt dan met het verslaan van nieuws uit Rusland.

Iris de Graaf (32) was sinds 2020 het gezicht van de NOS in Moskou. Het begin van haar correspondentschap werd bemoeilijkt door de coronabeperkingen; het einde ervan is een gevolg van de Russische inval in Oekraïne, in februari vorig jaar. In mei dit jaar besloot de hoofdredactie van NOS Nieuws om Iris terug te trekken uit Moskou, uit veiligheidsoverwegingen en omdat het werken haar daar onmogelijk werd gemaakt. Sinds de zomer deed ze daarom verslag over Rusland vanaf de redactie in Hilversum.

Iris kwam bij de NOS in 2016; eerst als redacteur bij NOS op 3 en later bij NOS Stories, dat ze ook presenteerde. Daarnaast werkte ze sinds 2017 op de buitenlandredactie.

Iris de Graaf: “Ik ben dankbaar voor de afgelopen jaren, waarin ik verslag heb kunnen doen vanuit Rusland over al die historische gebeurtenissen. Dat ik nu in deze nieuwe rol Nederland mag blijven informeren over wat er allemaal in de wereld gebeurt, is een prachtige nieuwe stap in mijn carrière – juist in deze journalistiek uitdagende tijden.”

Hoofdredacteur NOS Nieuws Giselle van Cann: “Ik ben blij dat iemand met haar buitenlandervaring het presentatieteam komt versterken. Bovendien heeft Iris de afgelopen jaren ruimschoots bewezen dat ze ingewikkelde verhalen in heldere bewoordingen kan overbrengen op de kijker.”

13 Comments

 1. Het staat al de hele dag prominent op 101 van teletekst op en nos.nl.

  Sjongejonge, nounounou alsof het wereldnieuws is. Het is gewoon een tuthola die de autocue voorleest.

  • Yep, je hoort het veel. En je ziet het ook aan de kijkcijfers, er is een dalende trend gaande bij de nieuwsuitzendingen op radio en TV en de belangstelling voor talkshows nemen drastisch terug. Voorbeelden te over wat dat betreft. En dan kun je pietje of klaasje het laten presenteren, maar het gaat om de inhoud.

 2. Mooie vrouw. Graag meer mooie vrouwen (….en mannen bij het journaal. Plezierig om naar te kijken. Zou jij naar een non binair persoon die het journaal presenteert kijken? Ik niet. De NPO heeft het al moeilijk genoeg. Zou mooi zijn als de bezem door de NPO wordt gehaald. (Het artikel van Jeroen Pauw gelezen?)

  • Kan me geen donder schelen hoe iemand er uit ziet, maar gewoon op basis wat iemand kan. Ik hou niet zo van die dogma’s dat er diversiteit moet zijn omdat je anders niet woke bent. In die tunnel zit de NPO maar wat graag de laatste jaren.

 3. Ben nu het jaaroverzicht van het NOS journaal aan het kijken. Ik had gehoopt op een feitenoverzicht van maand tot maand ofzo maar het zit vol gesprekken met ‘gewone Nederlanders’ en er wordt een eigen saus en draai aan gegeven. Beetje jammer..

  • Joh, ik kan me nog herinneren hoe jarenlang geleden het NOS Journaal dagenlang ruim aandacht besteedde aan perikelen rond het Amsterdamse AT5. Totdat op een gegeven moment kijkers begonnen te klagen dat ze eens op moesten houden met die berichtgeving over een lokale dorpszender en of ze dat ook zouden doen als het in Appelscha speelde. Daarna hield het meteen op.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*