Impact en gevolgen Long Covid onderzocht in nieuwe EO-podcast

‘Long Covid, de schaduwpandemie,’ vanaf donderdag 1 september wekelijks op alle podcastplatforms

image

EO-journalisten Anne-Sophie van den Toren en Rianne van der Linden zoeken in de nieuwe NPO Radio 1-podcast ‘Long Covid, de schaduwpandemie’ uit wat Long Covid nu eigenlijk is. Hoe kan het dat mensen soms jarenlang ziek blijven na een infectie? Hoe worden de symptomen veroorzaakt? Gaat er in het lichaam iets mis? Of speelt de psyche ook een rol? In de podcast gaan de makers in gesprek met mensen die long covid hebben. Ze spreken artsen, wetenschappers en psychologen. En aan allemaal stellen ze de vraag: ‘Wat is Long Covid nu eigenlijk? 

Makers Anne-Sophie van den Toren en Rianne van der Linden: “In april van dit jaar kregen we het idee dat Long Covid toch echt wel een grote impact heeft op de mensen die het treft, maar ook op de maatschappij. En we vonden dat daar nog weinig over bekend was, en dat er ook weinig aandacht voor was. Dit was voor ons de reden om in het fenomeen Long Covid te duiken en van die zoektocht een podcast te maken.” 

Tienduizenden mensen met langdurige klachten

In de podcast ontdekken Van den Toren en Van der Linden dat tienduizenden Nederlanders langdurig klachten houden na een corona-infectie. Anne-Sophie van den Toren: “Het gaat vaak om voorheen fitte mensen die niet eens in het ziekenhuis hebben gelegen. Zij hebben niet alleen last van geur- en smaakverlies, maar ook van hartkloppingen, hersenmist, vergeetachtigheid, kortademigheid en intense vermoeidheid. Voor sommige mensen is deze ziekte zo verlammend dat ze al langer dan één of twee jaar bijna niets meer kunnen. Dit wordt Long Covid, ook wel Post-Covid of Post-Covid-Syndroom genoemd.” In de podcast spreken ze ook patiënten die maanden na een Covidbesmetting nog steeds heftige klachten ervaren en ze horen wat dat voor deze mensen betekent. Hoe leven zij met het idee dat het misschien nooit meer beter wordt? 

Er is iets aan de hand

In de eerste aflevering spreken de podcastmakers met Peter die al veertien jaar dodelijk vermoeid is. Hij heeft geen Long Covid, maar een besmetting met Q-koorts zorgt bij hem voor langdurige vermoeidheidsklachten. Huisarts Olde Loohuis vertelt hen dat Q-koorts ons veel kan leren over Long Covid. Ook spreken ze met de 25-jarige Charlotte die na een coronabesmetting niet beter, maar alleen maar zieker werd. Zij noemt Long Covid een nachtmerrie waaruit je niet meer wakker wordt. Iets waar de 36-jarige Tjalco zich ook in herkent.  

Van den Toren en Van der Linden zoeken in volgende afleveringen ook uit wat Long Covid de maatschappij kost en of het coronabeleid, door de kennis over Long Covid, niet moet worden aangepast.  

‘Long-Covid, de schaduwpandemie‘ is nu te luisteren via de bekende streaming-apps en via eo.nl/podcasts

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*