HUMAN directeur Bert Janssens: ‘Maatschappelijke erkenning heeft ons gered’

HUMAN, de Humanistische omroep krijgt per 1 januari 2016 de aspirant omroepstatus.
Spreekbuis.nl interviewde HUMAN directeur Bert Janssens over nieuwe ambities en plannen.

 

HUMAN heeft vorig jaar de status aangevraagd. Hoe blij zijn jullie dat Staatssecretaris Dekker nu definitief besloten heeft HUMAN , per 1 januari 2016, de aspirant-status te verlenen?
“Ondanks dat we al voorbereid waren was het een mooi moment. Gelukkig stond er, bij toeval, een fles roze champagne in de buurt die we hebben opgeknald. Het formeel krijgen van de brief is wel prettig.”

HUMAN zat al lang boven de 50.000 leden die nodig zijn om de status aan te kunnen vragen.
“Ja, we hebben op dit moment 81.000 leden (stand 15 januari 2015, red.). We zijn hiermee de grootste toetreder van het afgelopen decennium.”

Terwijl jullie geen schreeuwerige reclame- en ledenwerfcampagne hebben gevoerd, inclusief gratis cadeautjes.
“Dat klopt. Onze leden zijn vooral verworven door organisaties en mensen om ons heen. HUMAN kan zo’n soort campagne ook niet maken, dat vak beheersen we niet. We hadden ook geen zin om deze expertise in te huren. Wij zoeken, als leden, vooral naar mensen waarmee we ook als fundament voor HUMAN verder kunnen. Het werkt dan beter wanneer mensen verworven worden via een netwerk, zodat er een verbinding is met de organisatie. Dat is nu voor ons het sleutelwoord. Leden, achterban, maatschappelijke organisaties en verwante media spelen straks een belangrijke rol in het fundament van onze nieuwe omroep. We willen geen ‘programmamaakfabriek’ worden. HUMAN is hiermee niet alleen afhankelijk van overheidsfinanciering, maar ook van burgers en maatschappelijke organisaties.”

HUMAN werkt, bijvoorbeeld in de programma’s Argos, Holland Doc en OBA Live, al samen met de VPRO. Zijn zij de meeste ‘verwante’ omroep voor jullie?
“Ja, dat is wederzijds. We delen samen humanistische uitgangspunten, maar hebben ook verwantschap bij de meer filosofische en levensbeschouwelijke programma’s die we maken. Het is ontzettend fijn om expertises met de VPRO uit te wisselen. De VPRO geeft dat zeer goed vorm.”

Geldt deze verwantschap ook voor de NTR?
“Ik wil graag onthullen dat we onze relatie met de NTR gaan versterken, in het maken van programma’s die ook een rol spelen in het onderwijs. HUMAN wil dat onze programma’s een belangrijke rol gaan spelen op NTR-website In de Klas, zodat er, via onze contacten met het onderwijs, een hele goede mediatheek ontstaat waarmee we de publieke omroepen kunnen bedienen.”

Staatssecretaris Dekker wil dat de aspirant omroepen gaan samenwerken met één van de fusieomroepen, de zelfstandige omroepen en NTR. Hoe ziet deze samenwerking er voor HUMAN uit. Zou dit op termijn kunnen betekenen dat HUMAN op gaan in, bijvoorbeeld de VRPO?
“Op 1 januari 2018 moeten we beslissen hoe we verder gaan. Als de huidige mediawet blijft zoals deze nu is, moeten we dan kijken naar een vorm van fusie. Er is dan een ledenaantal van 150.000 leden nodig. Voorlopig voeren wij de strategie om, in de komende drie jaar, zo goed mogelijk het fundament voor HUMAN te leggen zodat we hierna samen met de VPRO kunnen kijken hoe we het beste verder kunnen gaan.”

Willen jullie ook gesprekken of samenwerking aangaan met jullie collega aspirant-omroepen PowNed en WNL? Omroepen die, vanuit HUMAN gezien, aan precies de andere kant van het publieke omroep spectrum liggen. Of is dat een brug te ver?
“Daar heb ik nog niet over nagedacht, maar het zou prettig zijn om met PowNed en WNL te praten over onze gezamenlijke rol als aspirant omroep. Ik ben benieuwd hoe zij hun rol zien.”

Wat voor soort jaar wordt 2015 voor HUMAN?
“Een ingewikkeld en dubbel jaar. Aan de ene kant zijn er de bezuinigingen bij de publieke omroep die geland zijn en aan de andere kant de aspirant-status. Dat laatste voelt als het leukste jaar.”

Wat voor consequenties heeft de aspirant-status voor de medewerkers van HUMAN?
“De reorganisatie is doorgevoerd. Als HUMAN was opgeheven en we de aspirant-status niet hadden behaald had dit het einde betekend van hun werk. Nu is er weer een fantastisch perspectief.”

In 2011 was er veel politieke discussie over omroepen zoals HUMAN, IKON, de Joodse Omroep en Stichting Zendtijd Moslims; de zogenaamde 2.42 omroepen. Destijds wilde de politiek deze omroepen eerst opheffen, waarna ze niet veel later steun kregen mede dankzij een amendement van D66 Kamerlid Kees Verhoeven. Nu is er wel erkenning, sterker nog een aspirant-status. Hoe voelt dat achteraf?
“Toen dit kabinet eerder besloot om 2.42 omroepen op te willen heffen verraste dit ons zeker, hoewel het bestaansrecht van deze omroepen (eerder 39F omroepen genoemd, red.) altijd ter discussie heeft gestaan. We hebben altijd gedacht dat het een keer zou aflopen, dat is ook de reden dat we in de afgelopen zes jaar hebben geïnvesteerd in ons maatschappelijke netwerk.”

Heeft deze maatschappelijke erkenning jullie gered?
“Ja, zonder twijfel.”

Heb je het gevoel dat HUMAN als aspirant omroep er nu meer bij hoort, dan als kleine 2.42 omroep?
“Ja. De opheffing van de 2.42 omroepen heeft ons gedwongen goed na te denken wie we eigenlijk zijn, wat we willen en vooral hoe we dat willen doen.”

www.human.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*