Houtense wethouder: streekomroepen verkeerd medicijn

De Houtense wethouder Jocko Rensen, die zelf aan de weg stond van de lokale omroep in zijn gemeente, is op zijn weblog uiterst kritisch over de plannen van de OLON om de lokale omroepen in Nederland te laten fuseren tot zogeheten streekomroepen. Van samenwerking versterken en eigenheid bewaren van de afzonderlijke deelnemende omroepen komt volgens hem niets terecht.

“Dan moet je namelijk met elkaar gaan bespreken wanneer bijvoorbeeld Vianen zijn programma mag uitzenden op de FM-zender die je gezamenlijk hebt en wanneer Culemborg en wanneer Houten. En dan moet de politieke redactie van de lokale omroep niet alleen de raadsvergadering in Houten bezoeken maar ook die in Culemborg, Nieuwegein en en Vianen”, aldus Rensen.

Binding
Rensen zegt te zien dat de lokale journalistiek al jaren onder grote druk staat. “Waar we in Houten geprobeerd hebben de lokale omroep meer ruimte te geven lijkt OLON dat lokale karakter van de omroep met haar idee van streekomroepen juist te willen verzwakken. Ook als de professionaliteit van de lokale omroep door dit plan vergroot wordt – wat ook zou moeten kunnen zonder te fuseren – verwacht ik minder lokale verhalen en minder binding met het Houtense publiek”.

Volgens Rensen is dit “een verkeerd medicijn voor een patient zonder klachten. Ik zie niet hoe de plannen van OLON in ons gebied de informatievoorziening gaan verbeteren voor inwoners en het leuker gaat maken voor onze vrijwilligers en lokale talenten. Als ik zie hoeveel de lokale omroep in Houten in korte tijd gerealiseerd heeft verwacht ik niet dat een fusie bijvoorbeeld innovatie zal versnellen of het draagvlak onder de bevolking zal gaan vergroten”.

Belastinggeld
Rensen vraagt zich af of je bij een fusie niet teveel op het terrein van de regionale journalistiek gaat komen die met professionals werkt en continuïteit van een constante verhalenstroom kan waarborgen. “Mijn advies aan OLON: stimuleer samenwerking, kennisdeling, inkoopvoordeel, innovatie en concentreer je op de belangen van inwoners die een lokale omroep willen en bereid zijn deze te ondersteunen met vrije tijd en belastinggeld”.

https://jockorensen.wordpress.com/2016/04/26/de-streken-van-olon/

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*