Hoe maak je scripted reality nog spannender?

De meidenband ADAM blijkt een grap te zijn. BNN zond vanaf januari de reality serie Like Adam uit over de meidenband, maar ADAM is door het productieteam van BNN verzonnen. De reality serie blijkt helemaal gescript – werd woensdag 8 april bekend gemaakt – het is Scripted Reality.

BNN heeft zelf 15 jaar geleden het genre ‘scripted reality’ gelanceerd in Nederland, met Finals (2000) over een eindexamenklas van een middelbare school. Wat een schok toen aan het eind op de aftiteling te zien was dat de scholieren een rol speelden! Het bleek een gescripte serie, en het leek allemaal zo echt, gefilmd als reality. Deze vorm van scripted reality – een fictie serie gemaakt met de werkelijkheid als uitgangspunt – wordt niet gebruikt om iemand voor de gek te houden (alleen sommige kijkers dan) maar meer om de ‘werkelijkheid’ naar je hand te zetten. Andere voorbeelden zijn NCRV’s In Therapie (2009) en Achter gesloten deuren op Net5 (2012).

BNN zette ook het genre in met De Grote Donorshow (2007) bedoeld om meer formulieren door orgaandonoren te laten invullen. Met deze vorm van scripted reality hielden ze wel mensen voor de gek, in de vorm van nietswetenden tegenover alleswetenden, waarmee ze wereldwijd effect hadden, de nietswetende pers was er ook in getrapt. Daarna hebben we in Nederland nog kennis kunnen maken met Welkom bij de Kamara’s op SBS (2013). Hier werd vooraf aan de uitzendingen bekend dat de Afrikaanse stam mede bestond uit Nederlandse acteurs, om de te gast zijnde BN-ers voor de gek te houden. Het effect is het leedvermaak, voor de kijkers en voor de acteurs natuurlijk.

Maar wat is het effect van de scripted reality serie Like Adam? Het genre blijkt helemaal niet spannend als het helemaal niet duidelijk is dat het programma gescript is. Het bericht van vorige week komt nu over als dat het achteraf toch maar bekend is gemaakt, als mosterd na de maaltijd.
Voor de muziekindustrie misschien wel van belang in verband met bookingen van de meidengroep, maar wat is het belang voor de televisie? Had het uitgemaakt op TV als BNN het nooit bekend had gemaakt? 

Dus scripted reality is spannend als het vooraf, of vlak na de uitzending bekend wordt gemaakt aan betrokkenen en aan de kijker. Maar deze week blijkt dat er nog een manier is om bekend te maken dat de werkelijkheid is gescript, namelijk tijdens de uitzending. 

Geheime nachtelijke afspraken tussen de producent en de kandidaten over toekomstige activiteiten in Utopia blijken per ongeluk gefilmd en per ongeluk op de livestream terecht gekomen, zoals gebeurd is in de Duitse versie Newtopia (SAT1). Een ultieme manier om bekend te maken dat reality gescript is, door de bekendmaking op een livestream te zetten. Scripted Reality kan dus nog spannender!

Dit blog is geschreven door Agnes Dijker (KlapperCom Consultancy)

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*