Hoe hard moet je podcast zijn?

Hoe hard moet je je podcast eigenlijk maken? Wanneer is het te hard? Kan het ook te zacht zijn? Zijn daar eigenlijk regels voor? En hoe denken de makers van podcasts daarover?

Hajo Margré (Tussen de Oren) maakte er een podcast-aflevering over. Magré: ‘Er is een min of meer officiële standaard van Apple. Maar niemand houdt zich eraan. Terwijl zowel gevorderde als beginnende podcastmakers wel van luisteraars te horen krijgen dat hun podcast in bijvoorbeeld de auto niet goed te verstaan is – weet ik uit ervaring. Of dat het geluidsniveau zo afwijkt van de commercials. Of dat het zo DJ-achtig klinkt, te processed. Veel podcastmakers denken dat dit heel ingewikkeld is. Dat je er net als bij muziek een aparte mastering engineer bij nodig hebt. Maar het tegendeel is waar: het is niet moeilijk om aan een loudness standaard te voldoen. Je moet alleen even weten hoe.’

Deze in onderstaande aflevering van de ‘Tussen de Oren’-podcast gaat het over de loudness van podcasts. Met medewerking van Marco Raaphorst (VERVORMER), Botte Jellema (Eeuw van de Amateur), David Achter de Molen (Klap van de Molen), Chris Bajema (Man met de Microfoon) en Dion Poswijk van KINK.

LUISTER HIER DE PODCAST

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*