Hilversumse Muziekschatten: Vijfdelige podcast over herontdekte composities uit 100 jaar radiogeschiedenis

De podcast Hilversumse Muziekschatten vertelt het verhaal van 100 jaar radiogeschiedenis. Aan de hand van herontdekte composities uit de collectie verborgen Muziekschatten uit de muziekbibliotheek van de omroepensembles, gaat programmamaker Frans van Gurp op zoek naar verhalen achter het werk en de componist. In de eerste aflevering ‘De Oorlogsjaren’: composities van Lachman, Flothuis en Belinfante, waarvan nog geen enkele opname bestond. Leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor gebruikten de coronatijd om deze première-opnames te maken. Vanaf maandag 26 oktober is aflevering ‘De Oorlogsjaren’ als drieluik te beluisteren op nporadio4.nl/muziekschatten en de bekende podcastplatforms. Ook zal deze aflevering op 26 oktober te horen zijn in het NTR Avondconcert, om 20.00 u op NPO Radio 4. 
 
Frans van Gurp: “Je gelooft je ogen niet als je de handgeschreven muziek ziet, van speelklaar materiaal tot losse schetsen, maar alles getuigt van het enorme vakmanschap van de vaak anonieme componisten achter de schermen.Alternate textDe eerste aflevering van de vijfdelige podcast Hilversumse Muziekschatten, ‘De Oorlogsjaren’, wordt gebracht als een drieluik, waarin steeds één werk van een componist centraal staat. Het eerste deel gaat over Hans Lachman, die de oorlog ternauwernood overleefde en de meesterlijke Artis Suite schreef. Deel twee gaat over Marius Flothuis, die in kamp Vught het koorwerk Bicinia componeerde, dat als een muzikaal dagboek opgevat kan worden. In deel drie staat Daniel Belinfante centraal. Hij schreef al in 1927 ‘Kwartet’, een klein meesterwerk dat zijn onheilspellende schaduw vooruit werpt. Hij overleefde de oorlog niet en kwam om in het concentratiekamp.  De andere 4 afleveringen verschijnen elke 2 maanden. Met speciale aandacht voor ‘hoorspelmuziek’, amusementsmuziek, meesterwerken en de ‘grenzeloze’ radio-componist.
De collectie Muziekschatten bevat 100 jaar radiogeschiedenis, vastgelegd in partituren. De collectie van maar liefst 5 kilometer lengte is verre van volledig ontsloten. En ook opnames van de muziek zijn zeldzaam of van slechte kwaliteit. De NTR, het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor sloegen de handen ineen om in een vijfdelige podcast de vergeten parels te belichten. Door corona werden concerten en repetities afgelast. Zo ontstond de kans om in kleinere bezettingen met de musici opnames te maken.
 
Met onder meer collectiespecialist Jan Jaap Kassies, musicoloog/componist Leo Samama en fluitist/onderzoeker Eleonore Pameijer. Hilversumse Muziekschatten is een samenwerking van de NTR, NPO Radio 4 en Stichting Omroep Muziek.

De bladmuziekcollectie is online te raadplegen via muziekschatten.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*