Hilversum blijft lokale omroep steunen

Terwijl Hilversum dé Mediastad van Nederland is, lijkt het met hun lokale omroep maar niet goed te komen. De lokale omroep RTi Hilversum is al jaren een middelpunt van bestuurlijke ruzies, juridische conflicten en vooral amateurisme. Ook de samenwerking tussen diverse lokale mediabedrijven tot een Regionaal Mediacentrum is onlangs geklapt. Toch blijft gemeente Hilversum de lokale zender financieel steunen.

Hoeveel inwoners naar de lokale zender kijken is onbekend. In het verleden gaf de omroep aan dat een goed onderzoek hierna te duur is. Bekend is wel dat de lokale zender voor veel kijkers moeilijk te vinden is. De uitzendingen op Youtube hebben gemiddeld zo’n 100 views per uitzending. Een teleurstellend aantal views voor een gemeente met bijna 90.000 inwoners.

Toch lijkt het erop dat RTi Hilversum kan rekenen op onvoorwaardelijke steun van de gemeente. Voor de komende twee maanden krijgt de lokale omroep maar liefst 25.000 euro om het hoofd boven water te houden en uitzendingen te kunnen verzorgen.

Al enige tijd probeerde mediawethouder Wimar Jaeger een Regionaal Mediacentrum te vormen ter bescherming van de regionale journalistiek. Naast lokale zenders GooiTV, Radio/TV Weesp, 6FM, RTi en NH was er ook een commerciële partij binnen het consortium: Enter Media. RTi en 6FM hebben onlangs besloten om uit deze samenwerking te stappen, aangezien zij grote moeite hebben met de rol van een commerciële partij de streekredactie. Begrijpelijk, want een commerciële partij heeft andere belangen. Op journalistiek niveau zal het niet heel veel uitmaken, want vrijwel alle partijen staan niet bekend om hun kritische geluid. Het zou wel onredelijk zijn ten opzichte van de Gooi & Eemlander. Deze regionale krant moet komende tijd flink bezuinigingen, terwijl Enter Media indirect via de samenwerken door gemeentesubsidies ondersteund zou worden. RTi Hilversum en 6FM gaan nu samen verder onder de naam 6FM Radio, TV en Online en hebben aangegeven recht te hebben op 375.000 gemeentesubsidie voor komende jaren. Terwijl de gemeente alles op alles zet om toch tot een mediacentrum te komen, hebben de meeste inwoners van de Mediastad al lang de lokale zender de rug toegekeerd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*