Het Uur van de Wolf: Sgt. Pepper’s 50 jaar later

Op 1 juni 2017 is het vijftig jaar geleden dat het legendarische Beatles-album ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’ verscheen. In het kader daarvan zendt de NTR in Het Uur van de Wolf op donderdag 1 juni de documentaire The Analogues – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band 50 jaar later uit. In aansluiting op de documentaire is een dag later het concert van The Analogues te zien, waarin het legendarische album integraal wordt uitgevoerd.

Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band stond in de hele wereld maandenlang op nummer 1 van de album charts, en wordt algemeen beschouwd als één van de belangrijkste albums uit de popgeschiedenis. Maar The Beatles speelden de muziek van Sgt. Pepper nooit live. Vanaf 1967 waren zij een echte studioband; de complexe composities en de experimentele studiotechniek maakte het onmogelijk om de muziek live te reproduceren. Tóch gebeurt dat nu, 50 jaar na dato, door de vaderlandse topmuzikanten van de band The Analogues. Regisseur Marcel de Vré laat in de documentaire The Analogues – Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band 50 jaar later zien hoe de musici van The Analogues het oeuvre van The Beatles benaderen alsof het klassieke muziek is: met aandacht voor muzikale details en een uitgebreide bezetting op het podium. In hun zoektocht naar de perfecte sound komen ze tot de essentie van de creativiteit van The Beatles.

John Lennon wilde klinken als de Dalai Lama, en de stem van Paul McCartney werd zo vervormd dat het live niet na te zingen is. Dat, en nog veel meer, levert het onderzoek op dat de leden van Analogues uitvoerden. Vooral bassist Bart van Poppel is fanatiek in zijn jacht naar unieke vintage instrumenten: het internet wordt afgestruind en vervolgens wordt er over de hele wereld ingekocht, want het moet precies díe ene sitar uit Duitsland zijn. Met een enorme collectie instrumenten, die uitdijt tot twee vrachtwagens vol, gaan ze op tournee met hun ‘Sgt. Pepper tour’. Regisseur Marcel de Vré volgt de Analogues gedurende twee jaar, tot in de befaamde Abbey Road studio’s aan toe. Lukt het ze het magistrale album te evenaren op het live-podium?

Uitzending documentaire: donderdag 1 juni om 22.55 uur op NPO2
Uitzending concert: vrijdag 2 juni om 22.55 uur op NPO 2
Website: www.ntr.nl/hetuurvandewolf

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*