Het Nederlandse Sky Channel avontuur

Sky Channel was één van de eerste pan-Europese commerciële TV-Zenders, die al in 1982 van start gingen. De commerciele zender was gericht op west Europese landen, maar richtte zich vooral op Engeland en Nederland.. Zo waren een aantal Nederlandse artiesten te zien bij Sky, waaronder Linda de Mol en Willem Ruis. Willem Ruis deed deze activiteiten naast zijn werk bij de VARA. 

Ruis liet later blijken dat hij grote moeite had met de bezuinigingen van grote tv-shows bij de publieke omroepen. Een stap naar een echte commerciële Nederlandse omroep zoals RTL Veronique heeft hij door zijn vroege overlijden nooit kunnen maken. Voor Linda de Mol was Sky Channel het begin van haar grote TV-carrière. Ze was derde jaars rechtenstudent toen zij als bijverdiensten voor haar broer John ging werken als presentatrice voor DJ Kat Show en muziekprogramma Eurochart Top 50. Na enkele magere jaren ging door het maken van deze tv-producties eindelijk voor John de Mol Produkties weer voor de wind. Veel van deze tv-programma’s werden opgenomen in de Pandahallen studio’s in Loosdrecht. Juist deze Sky tv-producties zijn zeer van belang geweest voor het verdere succes van John de Mol.  

Toen in 1989 RTL Veronique en TV10 als commerciele omroep van start gingen,werd Sky Channel omgedoopt tot Sky One dat zich geheel ging richten op het Verenigd Koninkrijk. De uitzendingen in Nederland verdwenen hiermee. 

Videofragment: Linda de Mol in Eurochart Top 50 (1987)

 

3 Comments

  1. Ik heb als altijd kind met veel plezier gekeken naar SKY Channel en Super Channel. Van mij mag zo’n zender wel weer terugkeren. Ik denk dat het heel goed zou aanslaan. 2 nieuwe zenders, 1 gericht op de jaren 70 en 80 (beetje 60) en 1 op de jaren 90 en 00’s met programma’s, films en series uit het desbetreffende decennium. De zenders helemaal in de stijl van het decennium en enkele vaste gezichten. Dit zou zowel (deels) landelijk als helemaal Europees kunnen. Het geen ze uitzenden met ondertiteling per land.

    Graag zou ik eens een lang stuk op Spreekbuis willen zien met de hele geschiedenis van SKY en Super Channel met daar bij de vraag en discussie of dit soort zenders terug moeten komen en of dat zou aanslaan. Ik denk van wel als je het op de juiste manier doet en met een groot online platvorm er bij waarop je de programma’s, series en films ook terug kunt kijken. En met grote actie en events in verschillende landen.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*