Het morele kompas van de NOS

Wat is het morele kompas van de NOS die zichzelf labelt als belangrijkste, neutrale nieuwsorganisatie van Nederland? Ik vroeg het me afgelopen donderdagavond (28 december 2023, 20.00 uur) af bij het zien van een item in het NOS Journaal waar werd gemeld dat een groeiend aantal gemeenten een vuurwerkverbod invoert.

U kent het probleem. Een meerderheid van het volk, met in het kielzog politie en medische specialisten, wil een eind aan de vuurwerkellende. Een meerderheid in de kamer, vermoedelijk beducht voor verlies van de populaire kiezer, wil dat niet. Dat steeds meer gemeentes hun eigen verantwoordelijkheid nemen en verbieden kun je zien als een belangrijk maatschappelijk signaal. De ingewikkeldheid van het dilemma toonde zich in een statement van een gezagsdrager: er gold nu weliswaar een vuurwerkverbod, zo zei hij, maar….het zou niet worden gehandhaafd. Het werd met nadruk, bijna als een uitnodiging tot overtreding, gebracht. Desalniettemin hoopte de autoriteit dat het vuurwerkverbod ‘gezien zou worden als een signaal aan de samenleving’

Wat doet zo’n dubbele boodschap?

Wat doet zo’n dubbele boodschap -we hebben er in NEEderland patent op- met de geloofwaardigheid van bestuurders, vroeg ik me af? Kritische vragen daarover van de NOS-verslaggever bleven uit. In plaats daarvan zond het NOS Journaal zes statements uit van mensen die onomwonden en soms met bravoure verklaarden geen boodschap te hebben aan het verbod. Wat blijft er hangen van zo’n onderwerp? Bestuurders wikken, wetsovertreders beschikken! In Nederland valt gemakkelijk te sollen met het gezag. En de wetsovertreders vinden het NOS Journaal aan hun zijde. Geen enkele kritische reflectie, geen vorm van duiding, wel een aanmoediging tot burgerlijke ongehoorzaamheid.

TON VERLIND

11 Comments

 1. Ben nu het jaaroverzicht van het NOS journaal aan het kijken. Ik had gehoopt op een feitenoverzicht van maand tot maand ofzo maar het zit vol gesprekken met ‘gewone Nederlanders’ en er wordt een eigen saus en draai aan gegeven. Beetje jammer..

 2. Welkom in het tijdperk van sociale media reaguurders. Vrijwel niemand durft nog zaken aan de kaak te stellen die veel weerstand kunnen hebben onder de (mondige) bevolking. Impopulaire maatregelen blijven uit, want voor je het weet word je bedreigd. We willen geen verhoging van onze basispremie ziektekosten, maar zien niet in dat het toelaten van vuurwerk daaraan niet bijdraagt.

 3. De NOS wordt meestal woke links genoemd maar deze ken ik nog niet. “Riept op tot burgelijk ongehoorzaamheid. ”

  Maar goed punt Ton. Zo was er gisteren een nieuwsitem dat er minder illegaal vuurwerk was onderschept. Was er minder aandacht voor bij politie, is er minder invoer? Ten opzichten van wat minder?
  Hoe, wat…. her bleef een mysterie.

 4. Ja, het is nooit goed. Nu laat de NOS ook mensen met een tegen geluid aan het woord maar schuwen ze degene die wel voor een verbod zijn. Het gaat juist om het evenwicht. Het NOS die even rechts inhaalt op hun normale gesproken linkse, wokeness weg die ze berijden, die berichtgeving kende ik nog niet.

 5. NOS-NPO, etc. breng geen nieuwes maar opinies. Zijn totaal de weg kwijt.
  Eigenlijk de FOX zender van NL. Bedenken allerlei onderwerpen en laten dit door derden uitzoeken die door ONZE belastingcenten betaald worden. Het kan niet op.

 6. The proof is in eating the pudding. Als een anti immigratie club de a10 gaat blokkeren. Hoe zal de nos dit verslaan.
  (Tevens ben ik benieuwd of die actievoerders ook zo liefdevol worden verwijderd door de politie)

 7. Wat mij werkelijk aan de NPO stoort en NOS ?.het niet continueren van journaals en ochtendnieuws actualiteiten programmas. Altijd die tussenstops. Is werkelijk achterlijk. Heb maling aan SBS 6 .maar die zijn consequent met hun Ochtend editie van Hart van Nederland. Of zie eens op. BBC 1 elke dag gewoon Breakfast.en zo hoort het ook. En niet dat we op zaterdag en zondag verstoken blijven tot de middag van het NOS journaal. De taak van de publieke omroep is om de kijker te voorzien van nieuws.op alle tijden in de ochtend en elke dag. en actualiteiten van WN in de ochtend gewoon elke dag heb nooit begrepen waarom er bij de omroepen winter/ feestdagen en of zomer/. er een tijdelijke stop is ingevoerd. Vooral bij de publieke omroep is continuiteit van nieuws en of actualiteit in de ochtend geboden. Zoals bij de BBC. of SBS 6

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*