Het 192 Museum gaat sluiten

192 Museum in Nijkerk

45 jaar na het staken van de zeezender Veronica 192 valt nu ook het doek voor het 192 Museum. Het 192 Museum meldt aan Spreekbuis: ‘Vanwege diverse omstandigheden is het de eerste week van september de laatste keer dat we open zijn.’

Het 192 Museum (voorheen 192 & Demis Roussos) Museum in Nijkerk. Het is gewijd aan de The Golden Years of Dutch Pop Music en aan zeezenders, met name aan Radio Veronica. Het is gevestigd in het pand van de 192TV Studio en kent één entree voor beide museumdelen.

De bovenverdieping is gewijd aan zeezenders in het algemeen, en Radio Veronica in het bijzonder. Deze zender zond van 1960 tot 1974 uit vanaf zee, op een golflengte van eerst 192, later 538 meter. De naam van Veronica wordt niet letterlijk gebruikt, om problemen met de huidige radiozender te voorkomen. Hierover hadden Veronica Merken BV en Sky-radiogroep in 2014 al eens een rechtszaak aangespannen tegen Nordeney, de stichting van Ad Bouman en Juul Geleick. Dit gedeelte werd op 31 augustus 2016 geopend, precies 42 jaar nadat Radio Veronica moest stoppen met uitzenden vanaf zee.

Bert van Breda is een vennoot van het museum. De financiering van het museum kwam voor een deel van voormalig diskjockey Lex Harding die nabij Nijkerk woont.

In het museum zijn twee nagebouwde radiostudio’s en een bar van een drive-inshow te zien, en allerlei schaalmodellen van schepen waarop uitgezonden werd zoals de Norderney van Veronica. Verder worden allerlei relikwieën getoond van met name Veronica, zoals originele apparatuur, platen, foto’s en krantenknipsels. In allerlei kamers zijn jingles en tunes te horen en in de lange gang vult een portretgalerij van oud-medewerkers van Veronica de muren.

Juul Geleick: ‘Het museum in Nijkerk sluit eind augustus z’n deuren. Iedereen van de zeezender generatie is nu wel geweest. We doen nog wel een grote afsluitende reünie voor oud medewerkers en dan is het afgelopen.’

UPDATE:
Bert van Breda: ‘Wij sluiten af met een speciaal weekend van 30 en 31 augustus, daarna sluiten we de expositie maar gaat (bijna) alles naar Museum RockArt in Hoek van Holland, die gaan er weer iets moois van maken. 192TV blijft natuurlijk bestaan, 24 uur per dag gouwe ouwe op je kabel en schotel, zolang de kabelaars ons doorgeven natuurlijk…. ‘

39 Comments

  • Oproep: Aan Rockart Museum in Hoek van Holland, 192 Museum in Nijkerk, zoek elkaar op en vind een manier om het gesloten Veronica Schip te adopteren en maak er 1 locatie van! Maak er school voor radiomakers van in combinatie met museum en restaurant. Wellicht dat Radio 192, of Talpa Radio Veronica 538 er zich ook kunnen vestigen. Locatie zou hier best in het Gooi gevonden kunnen worden. Huizen bijvoorbeeld in het Nautisch Kwartier. Ik ben beschikbaar om mee te denken/werken.

 1. en wat gebeurt er met de muziek die tezien is op tv van 192? blijf dat of houdt dat ook op? zal ik zeker heel erg vinden kik er iedere dag na en brult alles na.

 2. Het schip de Norderney lag jaren in Antwerpen en heeft er nadien dienst gedaan als discotheek . Ik heb er nog foto’s van het zou nadien terug naar Nederland verhuizen maar na mijn verhuis daar in 2013 ben ik niet meer op die plaats geweest . Dus weet niet wanneer het er zou zijn vertrokken

 3. Ben heel blij dat ik er ben geweest. Vind het verschrikkelijk erg dat het 192 museum verdwijnt.
  Hele mooie herinneringen aan die tijd sterker nog ik mis het heel erg.

 4. Waarom dicht?? Ja misschien ook wel de schuld van mij en misschien wel van zo veel anderen. Altijd al gezegd ik ga er na toe, maar het komt er niet van. Maar nu heb ik een stok achter mij dus kom ik wel voor sept. kijken. Gelukkig blijft 192 wel op tv, begreep ik. Kijk er bijna dagelijks na.

 5. Wij sluiten af met een speciaal weekend van 30 en 31 augustus, daarna sluiten we de expositie maar gaat (bijna) alles naar Museum RockArt in Hoek van Holland, die gaan er weer iets moois van maken.
  192TV blijft natuurlijk bestaan, 24 uur per dag gouwe ouwe op je kabel en schotel, zolang de kabelaars ons doorgeven natuurlijk….

 6. Dan is het te hopen dat RockArt eens mag gaan uitbreiden, want volgens mij kampen zij al met ruimte tekort! Dat zou wel mooi zijn. Alles bij elkaar onder 1 dak. En iets meer bij mij in de buurt!

 7. ​Via diverse media is de berichtgeving betreffende het “wel en wee” van onze voormalige zendschip de Norderney nogal verwarrend overgekomen.

  In de eerst plaats willen wij duidelijk maken dat wij, de Stichting Norderney, op geen enkele wijze betrokken zijn bij activiteiten die de laatste jaren op de Norderney plaats vonden.

  Verder is het zo dat het 192 museum in Nijkerk, dat sinds 31 augustus 2016 open was zijn deuren zal gaan sluiten eind augustus dit jaar.
  De stukken uit het museum, voor zover eigendom van de Stichting Norderney, zullen wellicht worden verhuisd naar museum RockArt dan wel worden opgeslagen.

  Spullen die niet het eigendom zijn van de Stichting Norderney zullen terug gaan naar de mensen of instanties die het materiaal in bruikleen hebben gegeven.

  Over 192TV, met wie wij een vriendschappelijke relatie onderhouden, kunnen wij als Stichting niet meer zeggen dan dat we de berichten daar over afwachten.

 8. Toch jammer van de sluiting! Maar wel logisch! Ga er binnenkort nog wel even kijken, want als “oude piraat” moet ik er wel geweest zijn….

  • Eduard,
   je schrijft “oude piraat…..”.
   Ik heb je bij mijn Veronica – de zeezender nooit gezien. Klopt, want we waren ook geen piraat.
   Dus zal jij wel een echte piraat geweest zijn………….op het land.

 9. Zo blij met jullie op tv…. Krijg ’n goed gevoel bij deze zender, erg jammer dat Nijkerk gaat sluiten, hopelijk blijft dit prachtige erfgoed behouden voor de toekomst, in ieder geval super bedankt voor al het plezier dat jullie mij geven, een dikke pluim aan een ieder die mee werkt of heeft meegewerkt aan deze topzender

 10. Spijtig ondanks het feit dat ik een Noordzee/Caroline fan was en ben ,altijd ook geluisterd naar Veronica. Vooral de intrede in de tv wereld was voor mij de kroon op het werk van al deze mensen en vooral zijn luisteraars. Als Belg heb ik vol bewondering gekeken hoe Nederland revolteerde ten voordele van deze roemrijke zender. Nu gaat het echter over het museum zoals ik al zij spijtig, voor ons (bouwjaar 1956) gaat er veel nostalgie verloren.Nu weet ik dat het voor een “die hard” moeilijk is het hoofd boven water te houden door alle reglementen en belastingen die Europa ons oplegt ze zouden beter zulke initiatieven als dit promoten uiteindelijk is dit geschiedenis. Dat dit een kapitaal kost om te runnen zijn we van bewust en als “ouwe” plunder ik nu youtube naar film materiaal van die tijd. Helaas worden de luisteraars van toen uitgedund en is het fenomeen RADIO nog geen fractie wat het toen was. Toen het schip in Antwerpen lag vond ik denigrerend zoals de eens statige zeezender als afdankertje erbij lag. Ik was blij dat ze terug naar Nederland verhuisde. Het zou mooi zijn dat er een mogelijkheid zou zijn zoals Caroline terug in al zijn glorie uitzendingen laten verzorgen en het schip terug in zijn oorsprong te brengen. Dit kan alleen als de overheid erachter staat. Ben ik naar het museum geweest ? helaas niet heb ik er spijt van ? ja . DAAROM toch een dankwoord aan alle doorzetters en ook aan 192TV daar ben ik op verslingerd. Bedankt ieder..
  Rudi

 11. Vroeger luisterde ik naar Radio Veronica,was toen DE zender. Later vond ik radio 192 op de middengolf, ook nog n keertje naar een uitzending op de Scheveningse Pier geweest. Een geweldige middag/avond gehad. Maar ook radio 192 moest van de middengolf. Gelukkig heb ik de zender weer op internet gevonden en heb ik al weer jaren luidterplezier. Vandaag dan toch eindelijk eens naar het museum in Nijkerk geweest. Heel mooi opgezet. Heb bij thuiskomst direct kaartjes besteld voor 31 augustus. Dat wordt weer genieten. Gerard Rutjens Nederweert-Eind.

 12. Eeuwig zonde dat het museum gaat sluiten, zoveel nostalgie/herinneringen en fantastische
  muziek uit de jaren 60/70 mag nooit verloren gaan! Als trouwe kijker van 192 TV met als
  hoogtepunt zaterdagmiddag de top 40.
  We gaan zeker nog een keer het 192 museum bezoeken voor eind augustus.
  Super bedankt en laat 192 TV nog heel lang doorgaan. Rombout Hendrix Valburg

 13. Als ik mijn hond even ergens kan onderbrengen, dan ga ik ook nog even ter Nijkerke…. Anders behoud ik de herinneringen gewoon in mijn hoofd. Mijn analoge kop is toch al een testament of cognitieve container van alles wat waardevol was/is, maar tegenwoordig nutteloos wordt gevonden.

 14. Ik prijs me rijk dat ik het Veronica museum in Nijkerk twee keer heb bezocht. Was zeer de moeite waard, t.z.t. naar Hoek van Holland om museum RockArt te bezoeken.

1 Trackback / Pingback

 1. Permanente expositie zeezenders in Nijkerk - VERON a03 - Amersfoort

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*