Herbert Codée lanceert podcastserie ”Founding Fathers van de Nederlandse radio”

In de vierdelige serie interviewt Herbert Codée journalisten, historici, programmamakers en ondernemers. Naast gesprekken is er een keur aan fragmenten te horen uit de rijke radiohistorie. Hoe is de radio in Nederland ontstaan? Welke sleutelfiguren hebben een belangrijke rol gespeeld? Hoe kijken de voormalig oprichters naar de toekomst van radio? En hoe kan het dat juist in Nederland in de roerige tijd rondom twee Wereldoorlogen de radio tot bloei komt? 

‘In de zomer van 2018 heb ik vele dagen in Beeld en Geluid doorgebracht, op zoek naar historische fragmenten uit de radiogeschiedenis. De aanleiding voor deze documentaire: Hanzo Idzerda, de pionier weet luisteraars in Nederland en Engeland te boeien met radio, maar is hij echt de eerste internationale pionier, of zijn er anderen die deze claim kunnen leggen?

De vierdelige serie bevat interviews met mediahistoricus Huub Wijfjes over de context van radio in de afgelopen 100 jaar en wat Idzerda uniek maakt. Met Journalist Peter Schavemaker is Herbert op zoek gegaan naar de historische plekken in Hilversum. Dé plekken waar radiogeschiedenis is geschreven. Ook kreeg ik een unieke blik in de depots van Beeld en Geluid waar onder andere de rijke collectie van radiopioneer Idzerda bewaard is. In de andere podcasts hoor je ook Erik de Zwart, Ruud Hendriks en Duncan Stutterheim over de geschiedenis en toekomst van 100 jaar radio.

‘Radio digitaliseert en is springlevend’

Volgens Codée is radio nog steeds springlevend. ‘De radio heeft vele ontwikkelingen overleefd. Met de komst van de tv dacht men dat radio zijn beste tijd zou hebben gehad. Niets bleek minder waar. Zelfs met de opkomst van allerlei social-media netwerken is radio gebleven. De radio is zelfs aanweziger dan ooit, omdat social-media netwerken de radiomerken versterken. In de afgelopen 2 jaar is er sprake van een ware audiorevolutie. De digitalisering maak het mogelijk audio-ondemand content, ook wel podcasts genoemd, bij een nieuwe groep mensen, op hun eigen tijd, onder de aandacht te brengen’, aldus Codée.

Founding Fathers aflevering 1: ‘Idzerda van niets naar iets’ is hier te beluisteren.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*