Henk Westbroek: ‘Zwartepietendiscussie is historisch gezien onjuist’

31 jaar geleden had Henk Westbroek met het Goede Doel een hit met ‘Sinterklaas wie kent hem niet’. In een interview met Patrick Kicken laat hij weten hoe hij denkt over de Zwartepietendiscussie.

Westbroek: ‘Persoonlijk zal het mij een rotzorg zijn wat voor kleur Zwarte Piet heeft. Hij van mij groen, zwart of wit zijn, zolang het maar geen Stroopwafelpiet is. Dan is zo’n man als stroopwafel opgemaakt. Ook Clownspieten vind ik niks. Veel kinderen zijn ook bang voor clowns.’

Volgens Westbroek wordt de Sinterklaastraditie historisch gezien ook niet goed uitgelegd.

Westbroek: “In het begintijd van de Zwartepietendiscussie heeft toenmalig Minister Lodewijk Asscher nog aan het Instituut van volksgeschiedenis de opdracht gegeven om eens uit te zoeken of Zwarte Piet nou racistisch is of niet. Het Instituut heeft daar een keurig rapport over geschreven dat daar geen kantje racisme aan zat. Dan denk je dat deze discussie klaar is. Maar die malloten, die mij elke week doodwensen en bedreigen, zijn oprecht van mening dat zij bepalen hoe de geschiedenis voltrokken moet zijn. Slavernij is volgens hen ook iets wat alleen maar alleen maar onder zwarte mensen heeft plaatsgevonden. Ik weet niet of je wel eens van het woord ‘lijfeigene’ hebt gehoord, maar dan was je lijf eigendom van een heer. Zeventig procent van de witte mensen in de late middeleeuwen waren lijfeigenen, dus jouw en mijn ouder waren gewoon slaaf. Als je het allemaal bij elkaar optelt zijn er in de geschiedenis meer witte slaven geweest, dan zwarte. Er waren overigens ook bijzonder veel Chinese slaven. In totaal spelen zwarten een kleine rol in de totale geschiedenis van de slavernij. Caesar hield al slaven. Slavernij is altijd onderdeel geweest van de maatschappij over de hele wereld. Om dan te claimen dat alleen zwarte mensen alleen slaaf zijn geweest is onjuist. Om te zeggen dat Zwarte Piet door Sinterklaas als slaaf wordt gebruikt is ook historisch onjuist. Maar ze blijven het volhouden.”

Westbroek benadrukt dat de kleur van Zwarte Piet hem niks uitmaakt, maar dat hij meer sympathie heeft voor Zwarte Piet-voorstanders dan tegenstanders. Black Face is volgens hem iets uit de Amerikaanse geschiedenis en heeft niets met Sinterklaas te maken Hij krijgt elk jaar nog bedreigingen. “Tot vanuit Amerika aan toe. Ik vind het zeer onaangenaam om voor racist uitgemaakt te worden”, aldus Westbroek.

Het bijna drie uur durende interview is vanaf volgende week te beluisteren in de Spreekbuis Podcast. (iTunes / Spotify).

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*