Henk Mouwe: “De hegemonie van Hilversum is doorbroken”

Deze maand werd bekend dat Wekker Wakker-presentator Henk Mouwe eind dit jaar met pensioen gaat. De presentator kan terugkijken op een lange en rijke carrière in de omroepwereld. Vanaf 1973 kwam Henk bij de NCRV terecht. Daar begon hij als radio-omroeper en later ook als televisiepresentator. Hij presenteerde populaire programma’s zoals, ‘Gospelrock’, ‘Vroeg-Op’, ‘Popstation’ en ‘Boggle’ ‘Wie weet waar Willem Wever woont?’ en ‘Matineus met Mouwe’. Na een arbeidsconflict met de NCRV werkte hij jaren voor Omroep Gelderland. In 2006 haalde Jan Slagter hem terug en maakte hij een landelijke comeback bij Omroep Max. Met omroepplatform Spreekbuis.nl kijkt hij niet alleen terug, maar bespreekt hij ook zijn toekomstplannen.

Men zegt wel eens ‘65 is het nieuwe 50’. Had je niet nog even door willen gaan met je werk?
Ik had nog wel één of twee jaar door willen gaan, maar nu ik nog gezond ben kan ik leuke dingen doen. Daarnaast komen er wat veranderingen bij Radio 5, dus het was een mooi moment.

“Ik had nog wel één of twee jaar door willen gaan”

André van Duin en Ferry de Groot kwamen in de “Dik voor mekaar show” met de legendarische zin ‘Mouwe, kop houwe!’. Gaat dit nu bewaarheid worden of kunnen we je wellicht binnenkort toch nog ergens op radio horen?
Ik weet het nog niet. Ik ben straks vrij om te doen en laten wat ik wil. Jan Slagter heeft mij gevraagd of ik in de toekomst mee wil werken aan o.a. grote projecten als de 50+ beurs of ledendagen e.d. Naast presentatiewerk voor radio en televisie zijn er nog genoeg andere dingen die ik zou kunnen doen, zoals het inspreken van films of als reisgids mensen in verschillende landen rondleiden. Ik wacht het rustig af. Ik ben niet iemand die achter de geraniums gaat zitten.

Je carrière is niet zonder slag of stoot gegaan. In 1996 werd je door NCRV gedegradeerd aangezien je niet genoeg “kleur” zou hebben. Je imago zou weliswaar ‘keurig’ zijn, maar niet echt ‘prikkelend’. Het werd een fiks arbeidsconflict. Je gaf toen aan: “De ‘C’ in de naam van de NCRV staat niet meer voor christelijk, maar voor een corrupt personeelsbeleid. Ik gun niemand de hel waar ik ben doorgegaan.” Binnen de omroepwereld zijn er veel mensen en vooral omroepers die al ver voor hun pensioen van de tv of radio worden gehaald, waaronder Ted de Braak en Henny Huisman. Wat is jouw recept dat je de rit heb uit kunnen zitten?
Ik heb altijd met veel plezier gewerkt en ik denk dat het publiek dat gezien heeft. Verder stelde ik nooit hele hoge eisen en was ik op verschillende vlakken inzetbaar op radio en tv.

Je heb zo’n beetje alles op radio en tv wel gedaan. Waar ben je niet goed in?
Ik heb veel in mijn carrière gedaan, maar waar ik niet goed in ben is het presenteren van Sportprogramma’s. Ik heb geen interesse in sport, kijk niet naar sportprogramma’s op televisie en al het sportnieuws in de krant sla ik over.

“Door de vergaande techniek is de mediawereld democratischer geworden.”

Hoe voelde de overstap van een landelijke omroep naar Omroep Gelderland?
Dat voelde goed. De kwaliteit van deze omroep is hetzelfde als landelijke omroepen, alleen de kwantiteit is minder. Men werkt er op eenzelfde hoog niveau als in Hilversum. Ik ben tijdens mijn werk voor Omroep Gelderland jarenlang elke dag met veel plezier van mijn woonplaats Hilversum naar Arnhem gereden. Ik heb daar indirect ook mijn roots liggen. Ik ben opgegroeid in het noorden van de Veluwe en ik spreek het Veluws dialect. Toenmalig omroepdirecteur Jan Westerhof, die later directeur van NPO Radio werd, vertelde mij toen ‘Als je de taal van de mensen spreekt, dan begrijp je ze ook’. Een mooie uitspraak, die niet alleen geldt voor dialect, maar ook voor andere talen.

Na de NCRV koos je voor Omroep Gelderland, maar was je ook in gesprek met het Duitse WDR. Was je wellicht daar de nieuwe Rudi Carell geworden?
(lachend) Nee het was niet dat ik wilde doorbreken in Duitsland, maar na mijn vertrek bij de NCRV wilde ik snel weer een baan hebben. Ik ben toen bij diverse omroepen gaan solliciteren. Aangezien ik veel in Duitsland kwam en de taal goed spreek ben ik ook daar gaan solliciteren. Bij WDR zochten ze toen iemand voor een quiz. Uiteindelijk is het Omroep Gelderland geworden.

In een interview met Radio.nl gaf je in 2002 aan nooit meer terug te gaan naar de landelijke omroepen. Toch ben je enkele jaren later weer bij Omroep Max terechtgekomen.
Ik had het heel erg naar mijn zin bij Omroep Gelderland, maar toen belde Jan Slagter mij voor de presentatie van een Radio 5 programma. Als ik toen nee had gezegd dan was ik in Arnhem gebleven, maar ik heb toen toch de stap gemaakt. Ook omdat ik dan op de fiets naar mijn werk kon en niet meer zo lang hoefde te reizen. Het heeft goed uitgepakt en het is fantastisch hoe Jan in slechts vijftien jaar zo’n grote omroep met veel impact op de kaart heeft kunnen zetten.

Met de komst van Jeroen van Inkel lijkt NPO Radio 5 een soort verjongingskuur aan het ondergaan. Is dat een goed plan?
Ik denk het wel. Radio 5 is begonnen met echt hele oude muziek uit de jaren ’50 en begin jaren ’60. Op dit moment zitten we in de jaren ’90. Ik denk ook dat het publiek meegroeit en dan moet je met de muziek ook mee. Jeroen van Inkel vind ik een goede aanvulling Hij krijgt zijn eigen programma, dus is niet direct een opvolger.

Begin jaren ‘80 presenteerde je het ‘It’s all in the game’ over de nieuwe computertechnologieën. De omroepwereld is in de loop van die 35 jaar ook snel gedigitaliseerd. NPO Radio 5 is zelfs uit de ether gehaald en een online radiostation geworden. Is werken in de omroepwereld er ook leuker door geworden?
Ja, door de vergaande techniek is de mediawereld democratischer geworden. De hegemonie van Hilversum is doorbroken. Iedereen kan nu YouTube-filmpjes kan maken of een online radiostation beginnen, dus als je het verschil wilt maken moet je nu heel goed zijn.

“Ik heb de meeste vrouwen van Hilversum gehad”

Het radioprogramma Wekker Wakker heb je met diverse vrouwelijke collega’s mogen presenteren, waaronder Martine van Os, Léonie Sazias, Myrna Goossens en Manuela Kemp. Wat ga je straks het meest missen?
(lachend) Ik heb de meeste vrouwen van Hilversum gehad. Mijn laatste co-host Manuela Kemp ga ik het meest missen. We zijn een soort broer en zusje; jut en jul. We zijn zo aan elkaar gewaagd en snappen elkaar zo goed. In mijn optiek is onze klik echt het toppunt van duo-presentatie. Ze gaat nu door met Henkjan Smits in de middag.

Henk Mouwe videocompilatie uit zijn tijd als omroeper:

1 Trackback / Pingback

  1. De beste Spreekbuis.nl interviews van 2017

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*