‘Soms is de tijd ook genadeloos’

Tjee, 25 jaar alweer. Ik roep altijd dat mijn kinderen zo snel (te snel) groot worden, maar ook hier is de tijd voorbij gevlogen! Mijmerend over mijn tijd bij RTL (bijna 18 jaar!) flitsen de herinneringen en emoties voorbij.

Kent u hem nog? De weerman onder de weermannen: John Bernard. 25 jaar geleden was hij aanwezig bij de start van RTL en hij is jarenlang het meest populaire weergezicht geweest. Hij zei altijd gekscherend dat hij onderdeel uitmaakte van het meubilair bij de mensen thuis: elke dag jaar in jaar uit even gezellig (via de TV) op de avondkoffie samen keuvelen over het weer.

Binnen RTL zijn de verhalen over hem legendarisch. John was fenomenaal met het inschatten van de tijd. Volgens de legende was hij zelden een seconde te lang (en neem van mij aan: dat is echt heeeeeel knap!). Wij schrijven de weerberichten niet uit, maar doen alles spontaan. Mede omdat je nooit zeker weet hoeveel tijd je hebt. Als sluitstuk van het ‘RTL Nieuws’ of ‘Editie NL’ ben je vaak de harmonica: als er iets uitloopt bij hen, dan kun jij het weer goedmaken om op schema te blijven. Maar echt op de seconde afsluiten, dat lukt mij of andere collega’s zelden!

Onderling grappen en grollen maken met de collega’s hoort erbij. Het geeft glans aan het vak, vind ik. John schijnt het ooit gepresteerd te hebben het om tot een seconde voor hij op zender kwam bewust nog een harde wind te laten en dan doodleuk zijn praatje te openen met: “Goh, wat een wind vandaag, he?” Je begrijpt dat je op dat soort momenten de ploeg op de vloer en in de regie kan wegdragen. En dan de gedachte dat ze je ook wel eens per ongeluk een seconde te vroeg live zetten…

John werd in de beginjaren geflankeerd door Reinier van den Berg en Harry Otten. Vanaf 1994 kwam Margot Ribberink erbij. Door hun lange staat van dienst ook verworden tot stukjes meubilair. Reinier tikt dit jaar met RTL de 25 jaar aan! Begin 1997 werden de weerberichten uitgebreid naar RTL 5. Daarmee sloot Peter Timofeeff aan bij RTL en ik volgde drie maanden later. Peter is de meeste geïmiteerde weerman ooit. Met dank aan zijn markante snor, donkere krullen en onvervalste Haagse tongval. Ook dol op grapjes, trouwens. Als je mij toen had verteld dat ik er na 18 jaar nog zou zitten, had ik je voor gek verklaard. Wat vliegt de tijd! Die houdt geen rekening met emoties. De tijd tikt genadeloos door.

Soms ís de tijd ook genadeloos. Zoals in elk bedrijf gaan veranderingen vaak samen met verbeteringen, maar soms doet het pijn. Collega’s worden wegbezuinigd omdat de techniek het allemaal over kan nemen. Ik geef toe, de leukste filmpjes komen voorbij tijdens afscheidsfeestjes, maar om nu daarom weg te gaan….

Wat heeft u de afgelopen 25 jaar zien veranderen? Wij gingen van handgetekende weerkaarten (die de grafische afdeling vervolgens omzette naar statische TV-kaarten) naar zelf geproduceerde computeranimaties. De volle bak collega’s op de vloer en in de regie heeft plaatsgemaakt voor een handjevol alleskunners. Naast alleen TV (en een tijdje radio) hebben we ook tegenwoordig de meest populaire weersite Buienradar in huis. In John zijn tijd maakten we nog alleen weeruitzendingen in de avond, maar tegenwoordig zenden we de hele dag door uit. Daardoor zijn we van een paar weermensen naar een heel weerteam gegaan. Met de komst van Amara Onwuka, William Huizinga, Jennifer Faber en Nicolien Kroon staan er weer nieuwe meubelstukken klaar. Een voorspelling voor over 25 jaar? Ik gok dat we gebeamed worden in elke huiskamer. Schuif het meubilair maar alvast opzij! 
 

Bron: RTL NL

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*