Harry Piekema, Govert Schilling en Tijl Beckand bij Tijd voor MAX

Deze week in Tijd voor MAX op NPO 1 weer vele leuke, boeiende en verrassende gasten. Onder anderen Harry Piekema, Govert Schilling en Tijl Beckand bezoeken de Tijd voor MAX-studio. Met deze gasten praten Martine van Os en Sybrand Niessen over actuele gebeurtenissen, interessante ontwikkelingen en persoonlijke ervaringen. Daarnaast is er iedere dag een rubriek waarin een bepaald onderwerp centraal staat.

Maandag 8 februari om 17
Tien jaar lang speelde hij de goedlachse filiaalhouder in de reclamespots van een supermarkt, maar binnenkort laat acteur Harry Piekema zich van een totaal andere kant zien: hij heeft een belangrijke rol in Fataal, de dramafilm over zinloos geweld die binnenkort uitkomt. Daarnaast speelt hij de ultrarechtse politicus Sven Age Saltum in de theaterbewerking van de Deense successerieBorgen die in maart in première gaat. In Tijd voor MAX vertelt Harry over deze carrièremove en wie weet horen we waar hij nu zijn boodschappen doet.

De ernstig zieke echtgenoot van Vera Zoetebier was euthanasie toegezegd, maar de euthanasie werd tot tweemaal toe opgeschort. Na zijn uiteindelijke overlijden op Tweede Kerstdag 2013 diende Vera een klacht in bij het Medisch Tuchtcollege. Bij ons aan tafel vertelt zij haar aangrijpende verhaal.

Misschien weet u het: 2016 is uitgeroepen tot Het Jaar van de Kievit, maar de reden is geen vrolijke: het aantal broedende kieviten neemt elk jaar met vijf procent af. Onze vaste boswachter André Donker praat ons bij over de stand van zaken rond deze en andere weidevogels. Ook vertelt hij waar de traditie van het rapen van kievitseieren vandaan komt.

In deze aflevering ook een optreden van de 3J’s. Zij schuiven aan om te praten over hun nieuwe album.

Dinsdag 9 februari om 17.10 uur op NPO 1
Vandaag organiseren bekende Nederlandse schrijvers een benefietavond in de Stadschouwburg in Amsterdam ten bate van vluchtelingenkinderen: Een nieuw hoofdstuk. De opbrengst gaat naar My Book Buddy, dat alle kinderen in azielzoekerscentra van een eigen prentenwoordenboek Nederlands voorziet en regelt dat AZC-scholen boekenkasten met geschikte leesboeken krijgen. Christine Otten en Kader Abdolah, twee van de deelnemende schrijvers, zijn te gast in Tijd voor MAX om te praten over het hoe en waarom van deze actie.

Ook bij ons aan tafel wetenschapsjournalist en gedreven sterrenkijker Govert Schilling. Die onder andere vertelt over de eerste zachte landing van een onbemand ruimteschip op de maan, deze maand precies 50 jaar geleden. Het betreffende ruimtevaartuig, de Russische Loena 9, bevindt zich nog steeds op het maanoppervlak, maar wanneer brengen wij mensen de maan weer eens een bezoek?

Slapeloosheid is de grootste risicofactor voor het ontstaan van depressies, denkt hoogleraar Klinische Psychologie Eus van Someren. Bij ons legt hij uit hoe hij tot die conclusie is gekomen en hij geeft tips over wat je kunt doen als je de slaap niet kunt vatten.
En in de keuken vandaag dé specialist in duurzame vis Bart van Olphen; hij laat zien dat koken met vis helemaal niet zo ingewikkeld hoeft te zijn.

Woensdag 10 februari om 17.10 uur op NPO 1
In Tijd voor MAX vandaag Mariëlle van Uitert, fotograaf in conflictgebieden; zij won onlangs de Zilveren Camera in de categorie ‘buitenland documentair’ en legt momenteel de laatste hand aan een boek over tien jaar oorlogs- en conflictfotografie. Natuurlijk willen we van haar weten hoe ze het volhoudt om te werken te midden van de brandhaarden van de wereld en of ze er altijd in slaagt voldoende afstand te bewaren.

Verder te gast: cabaretier en presentator Tijl Beckand; het vijfde seizoen van het door hem gepresenteerde programma De Tiende van Tijl is zojuist weer van start gegaan en daarin worden opnieuw bijzondere verhalen achter bekende klassieke muziekstukken tot leven gewekt. Wat is het dat Tijl zo intrigeert in deze muzikale verhalen?

In de keuken Heel Holland Bakt-winnares Sarena Solari; niet geheel toevallig laat zij zich vandaag bij het koken inspireren door de grote Italiaanse componist Giuseppe Verdi die zelf uit een familie van herbergiers kwam. We zijn benieuwd wat dat gaat opleveren!

En vandaag is het Aswoensdag, de dag die traditiegetrouw de vastentijd inluidt; voor ouderenorganisatie KBO aanleiding voor de actie40 dagen geen druppel die 50-plussers oproept om tot Pasen de alcohol te laten staan. Vaste huisarts dokter Ted van Essen verteltbij ons aan tafel hoe je dat het beste kunt aanpakken.

Donderdag 11 februari om 17.25 uur op NPO 2
Journalist en presentator en voormalig Amerika-correspondent Twan Huys schreef het boek De Clintons, over het beroemdste en meest spraakmakende politieke echtpaar uit de Amerikaanse geschiedenis. In Tijd voor MAX vertelt hij over zijn persoonlijke ervaringen met Bill en Hillary, die hij tijdens zijn correspondentschap meermalen ontmoette.

Te gast ook Berdien Renes; zij lijdt nu zes jaar aan de ziekte van Lyme en houdt een blog bij over de gevolgen die deze door een teek veroorzaakte aandoening heeft voor haar dagelijks bestaan. Zij verwacht veel van de eerste editie van Lopen voor Lyme, waarmee de deelnemers geld bij elkaar willen lopen om meer onderzoek en betere behandeling van deze chronische ziekte mogelijk te maken. 

Verder schuift kunsthistorica Wieteke van Zeil bij ons aan; zij wijst ons op een opmerkelijk detail in een van de werken van de 15-eeuwse kunstschilder Jheronimus Bosch.

vrijdag 12 februari om 17.10 uur op NPO 1 
In Tijd voor MAX spreken we vandaag met Paulien Timmer; zij studeerde in Wageningen gezondheidsvoorlichting en schreef het boek Lang + Gelukkig over stellen die na meer dan 40 jaar huwelijk nog altijd vlinders in hun buik voelen. In de studio ook een aantal van de 100 echtparen die ze voor haar boek interviewde.

En in de keuken Meester Patissier Robèrt van Beckhoven die speciaal voor Valentijnsdag een roos van appel voor ons bakt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*