Hans Schiffers: ‘Een podcast vraagt zo veel meer intimiteit tussen jou en iemand die luistert’

In aanloop van de Online Radio Awards interviewen wij diverse online radiomakers en podcasters. Ditmaal: Hans Schiffers (NPO Radio 5 Arbeidsvitaminen en de podcast ‘Wat je altijd wilde weten van…’.

Waarom ben je naast je radiowerkzaamheden ook nog gestart met het maken van een podcast?
Naast Arbeidsvitaminen -dat ik inmiddels ken als mijn broekzak- en dat ik trouwens met ontzettend veel plezier maak, heb ik wel behoefte aan verdieping. Een podcast is de ideale manier om wat meer verdieping te zoeken en een andere manier van ‘presenteren’ onder de knie te krijgen.

‘Wat Je Altijd Al Wilde Weten Van’ geeft inzicht op het rijke verleden van diverse muzikanten, waaronder Henny Vrienten, Bonnie St Claire en Jan Akkerman. Allemaal artiesten die nog steeds regelmatig in de media staan. Weten we daar niet al lang alles van?
Wat Je Altijd Al Wilde Weten moet nieuwsgierig maken. ‘Everything You Always Wanted To Know About Sex (But Dare Not Ask) is een filmtitel van Woody Allen. Het is ook een manier om luisteraars te betrekken in mijn gesprekken met artiesten. Dat moeten gesprekken zijn die toch iets anders blootleggen in een artiest. Zoals Jan Akkerman (die zelden praat), Ton Scherpenzeel (die een keertje achter de komma kan spreken over Kayak), Bonnie St Claire (over wie je altijd alleen over haar alcoholproblemen leest) en Henny Vrienten (die je vaak alleen maar in over Doe Maar hoort terwijl hij machtige soloplaten heeft gemaakt).

Welke voordelen brengt jouw radio-ervaring mee bij het maken van een podcast?
Erg veel vind ik zelf. Ik ben niet bang om verhalen te vertellen of mij zelf persoonlijk in de strijd te werpen. Zo heb ik eerder ook geëxperimenteerd met een podcast-serie met mijn zus. Dat kon ik alleen maar omdat ik weet wat het is om achter een microfoon te zitten. Een inleiding te hebben om luisteraars mee te trekken in een idee.

Is het maken van een podcast totaal anders dan het maken van radio?
Ja. Dat vind ik het interessante. Een podcast vraagt zo veel meer intimiteit tussen jou en iemand die luistert. Ik dacht altijd dat DAT de unieke eigenschap van radio was, maar je presenteert dan toch met het idee van een grote breed samengestelde groep in gedachten. Hier ben je gestript. het is echt 1 op 1!

Waarom is deze podcast niet op de NPO Radio 5 te horen?
Een podcast zou NIET op de radio te horen moeten zijn. De enige plek die zich daarvoor leent is de nacht. Dat zou nog kunnen. Zodra de podcast een normale uitzending wordt, verbreek je een code. Als in een eerlijke afspraak.  

Hoe kies jij je gasten voor je podcast? 
Mijn gasten kies ik puur op persoonlijke belangstelling. Ik hou dan wel weer rekening met diversiteit zodat het spannend blijft. En ik wil mijzelf ook uit mijn comfort zone halen. Zodoende ben ik bij Henny Vrienten de studio uitgegaan om hem in zijn eigen omgeving te ontmoeten.

Podcasts maken kun je al met een smartphone, pc en goedkope microfoon. Waarom heb je gekozen om deze podcast ‘onder het dak’ van de publieke omroep te houden?
Zolang ik werk voor AVROTROS en NPORadio 5 – ik hou van mijn werk bij de publieke omroep – vind ik het fijn om het onder die paraplu te werken. Ze laten mij zo vrij als een vogeltje in de lucht. Dus de wisselwerking is goed. En ik vind dat een omroep zich juist meer zou moeten profileren op dit terrein. Bij AVROTROS en bij NPO Radio 5 leeft die ambitie ook om meer te betekenen op podcastgebied.

Momenteel schieten de podcasts als paddenstoelen uit de grond. Gaan podcasts een zware concurrent worden van de reguliere radio?
Het zijn er inderdaad erg veel. Ik merk dat ik behoefte krijg aan een gids. Gelukkig ontmoet ik veel collega’s die mij wijzen op goeie of verrassende podcasts. Een concurrent? Ik zou het wel willen. De toekomst zal het ons leren.

Welke podcasts luister je zelf graag?
Tot nog toe vind ik De Brand In Het Landhuis van Simon Heijmans de beste podcastserie van het jaar. Maar ik luister ook graag naar De Rudi en Freddie Show (van Rutger Bregman en Jesse Frederik van de Correspondent), Liefdeslessen (van AVROTROS collega Mischa Blok), Hallo Hier Hilversum (van Ger Jochems en Vincent Bijlo over honderd jaar radio), De Eeuw Van De Amateur (Botte Jellema en Ype Driessen) en alle radiogesprekken van Patrick Kicken (via Spreekbuis) en De Krokante Leesmap (radio 1). Last but not least heeft NPORadio 5 ook een serie podcasts gemaakt onder de titel Liedjes Voor Altijd waarin alle Radio 5 DJ’s geïnterviewd zijn door Joris Kreugel. Die mag ook ontdekt worden.

Kijk voor meer informatie op Onlineradioawards.nl
Dit interview wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van
Stichting Hilversum Marketing.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*