Hans Laroes: Geef de macht aan de makers voor een sterkere Publieke Omroep

Oud-hoofdredacteur van NOS Nieuws, Hans Laroes, pleit in een column voor een fundamentele herziening van het publieke omroepbestel. Volgens Laroes is het hoog tijd om niet langer te denken in omroepstructuren en bestuurlijke macht, maar in kernwaarden en de kracht van de makers.

Aanleiding voor zijn betoog is uiteraard de toekomstvisie van minister Bruins voor de publieke omroep vanaf 2029. Laroes noemt dit een garantie op chaos en hekelt het gebrek aan visie. Hij pleit juist voor een opbouw vanuit zes Europese kernwaarden voor publieke media: universaliteit, onafhankelijkheid, kwaliteit, diversiteit, verantwoording en innovatie.

Centraal in zijn voorstel staan kleine, thematische redactionele teams – “De Makers” – die inhoudelijke beslissingen nemen en publiek verbinden met inhoud. De NOS en NTR zouden de kern vormen van een slank, flexibel en inhoudsgedreven bestel, waarin omroepen en andere partijen programmavoorstellen kunnen indienen zonder vast budget of ideologische ballast.

Volgens Laroes is een sterke publieke omroep essentieel als verdedigingslinie tegen “Trumpisten en Tech-Tators”, die de waarheid ondermijnen. “Wij zijn al een tijdlang verwijderd van het ideaal, maar Trump en de Trumpisten, de Tech-Tators en hun onbegrensde online-infrastructuur uit de VS, zijn kennelijk van de tactiek van de verschroeide aarde.,” schrijft hij.

De column leidde tot veel reacties, onder meer van presentator Margreet Spijker die kritisch is op het uitsluiten van bepaalde meningen. Laroes reageerde fel: “Ik heb het niet over meningen van mensen, maar over mensen die bewust samenlevingen willen vernietigen met leugens.”

5 Comments

  1. Het eten van katten en honden door illegalen was bewezen onzin. Leugens. Desondanks vindt Amerika een liegende man prima als president.

    Snap het ook niet maar ooit had men een mening over Reagan. Een acteur als president? Misschien niet eens zo gek want het zijn soms complete slapsticksfilms in de politiek. En feiten manipuleren doen politici bij uitstek. Maar de leugens van Trump zijn zo bizar… ook dat zijn feiten Margreet Spijker. 9 van de 10 economen hadden geen goed woord over voor de heffingenporlog van Trummp gebasseerd op een rekenmethode die kant nog wal sloeg. Media zou Trump te veel bashen? Npo is geen cnn maar komop hoe objectief moet je Trumps stuiptrekkingen verslaan?

  2. Goed idee op zich om de makers los te koppelen van de omroepen/mediahuizen. De vraag is wel wie bepaalt wie er in de kernredacties komen die Laroes voorstelt. Niet onbelangrijk omdat die over het geld en de programmering gaan.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*