Gunay Uslu: Met afschuw kennis genomen van over de situatie bij NOS Sport

Het CDA-lid Werner stelde eerder schriftelijke vragen over de situatie bij NOS Sport, waar vrouwen en mensen van kleur te maken krijgen met grensoverschrijdend gedrag. De beantwoording van deze vragen door staatssecretaris Gunay Uslu benadrukt de ernst van de situatie en de noodzaak tot verandering.

Staatssecretaris Gunay Uslu: Ik heb wederom met afschStaatssecretaris Gunay Usluuw kennis genomen van het bericht in de Volkskrant over de situatie die zich jarenlang heeft kunnen voltrekken met vreselijke gevolgen voor de slachtoffers bij NOS Sport. Grensoverschrijdend gedrag is kwetsend, vernederend en schadelijk voor het slachtoffer. Dat laat ook deze schrijnende casus weer zien. Bovendien gaat het hier ook nog over de publieke omroep. Dat er iets wezenlijk moet veranderen, staat buiten kijf. Het is dan ook goed dat de redactie is teruggetreden zodat nieuwe frisse geluiden de ruimte wordt geboden en dat er onderzoek wordt gedaan.

De heersende cultuur bij NOS Sport is volgens haar onderdeel van een breder maatschappelijk probleem. De Onderzoekscommissie Gedrag en Cultuur Omroepen, onder leiding van Martin van Rijn, doet onafhankelijk onderzoek naar dit probleem binnen de landelijke publieke omroep. De NOS laat ook haar gehele organisatie doorlichten door een onafhankelijke partij.

De mediasector heeft het Mediapact Respectvol Samenwerken gelanceerd om gezamenlijk in te spannen voor een veiligere werkklimaat. Het is belangrijk dat gemaakte afspraken nagekomen worden. Daarnaast is er middels rondetafelgesprekken en onafhankelijk onderzoek aandacht besteed aan het verbeteren van arbeidsomstandigheden in de culturele en creatieve sector. Het kabinet zet zich ook in om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld aan te pakken, met een regeringscommissaris en een Nationaal Actieprogramma.

1 Comment

  1. Heeft een ombudsman van de npo niet vastgesteld dat ajax wordt voorgetrokken bij studio sport. Veel Amsterdammers daarzo. Heeft studio sport al een sanctie gehad?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*