Groenlinks wil heffing op internationale streamingaanbieders

GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld wil dat dergelijke internationale streaming aanbieders een heffing betalen. De opbrengsten moeten ten goede komen aan de Nederlandse media-industrie. Zij heeft hierover Kamervragen gesteld.

Volgens de partij is de impact van streamingsdiensten als Apple, Disney en Netflix op de Nederlandse creatieve mediasector is groot, omdat zij volgens hen nauwelijks investeren in Nederlandse content.

“Het is geweldig dat we dankzij deze internationale aanbieders mooie buitenlandse films en series kunnen bekijken. Maar het is belangrijk dat we ook kunnen kijken naar programma’s die aanhaken bij onze eigen leefwereld, ons een spiegel kunnen voorhouden, maatschappelijke onderwerpen aan de kaak stellen of juist kunnen zorgen voor verbinding.”

Westerveld maakt zich ook zorgen om de werkgelegenheid. “Duizenden journalisten en filmmakers vormen onze culturele sector. Zij verdienen onze steun.”

De opbrengsten uit de streamingheffing moeten volgens Groenlinks in een fonds komen, dat investeert in de Nederlandse creatieve sector. In andere Europese landen – Duitsland, Frankrijk, Noorwegen – worden internationale mediaorganisaties al belast met heffingen.

5 Comments

  1. In die bodemloze media en artisten pot moet geen cent.De honoraria van artisten eerst maar op orde en niet langer verspillen aan de verrijkende volendammers of nieuwkerker. Die hebben grote zakken.De gewone artiest verdiend nope.Zo af en toe rolt er iets zinvols en moois uit de artistieke koker. Maar het nivo komt nooit op nivo van BBC. Onze NPO probeert Netflix te imiteren. Nu dat nivo zullen ze nooit halen. Bij NPO plus mag en kan je niet eens iets downloaden voor eigen gebruik in de trein. Want streamen in een trein via wifi is aso en iet eens mogelijk. Dus resumé Een slecht voorstel.

  2. Groen links zit toch niet in het kabinet dus makkelijk roepen. Al zou een heffing geen verkeerd idee zijn mits het niet te hoog is.

    • Het feit dat een politieke partij niet in de regering zit, betekent niet automatisch, dat deze geen initiatief wetsontwerp zou mogen ontwikkelen en indienen. Als een coalitieakkoord hermetisch is dichtgetimmerd, dan lijkt de kans op succes (verwerven meerderheid in 1e en 2e kamer, omzetten in algemene maatregelen van bestuur enz.) klein. Politiek vormt toch ook de kunst van het kraters slaan in de borstwering van een kabinet? Misschien moet overheidsbeleid wat minder worden gegoten in staal- en betonconstructies, zeker als het gaat om bestuurlijke domeinen, die een sterk publiek karakter hebben en een breed draagvlak behoeven.

  3. De clichevraag luidt natuurlijk wel: “Moet dat niet in internationaal (minimaal Europees) verband worden aangepakt?” Anders steken de multinationale streamingbedrijven hun dikke middelvinger toch op naar de Nederlandse markt? De vrije ondernemingsgewijze productie overheerst het medialandschap in onze wereld.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*