Gijs van Dam: “Mijn leven is verwoest”

Precies een jaar geleden veranderde het leven van televisieproducent Gijs van Dam in één klap dramatisch. Binnen 24 uur verloor hij niet alleen zijn goede naam maar ook zijn bedrijf en werd hij door een groot deel van de Nederlandse bevolking ‘uitgekotst’. Aan het begin van de #MeToo-campagne werd hij door een oud-collega beschuldigd van verkrachting . “Het is het ergste wat je kan overkomen.” Samen met De Gaykrant blikt hij terug.

Jelle Brandt Corstius vergeleek Van Dam met Hollywood-producent Harvey Weinstein en de veroordeelde Amerikaanse komiek Bill Cosby. Van Dam “Ik vecht voor mezelf maar ook voor anderen. Het kan namelijk iedereen gebeuren. Voor mij is het te laat.” Hij noemt in ons gesprek met name de macht van grote bedrijven als RTL en Trouw. “Het kan nog wel vier jaar duren, maar ik ga door met mijn strijd.” Hij verduidelijkt: “Ten eerste kan ik niet stoppen met vechten omdat mijn goede naam, eer en reputatie volkomen onterecht zo vreselijk zijn beschadigd dat daar genoegdoening voor moet komen. Ten tweede strijd ik ook voor het algemeen belang: dit mag nooit meer iemand overkomen.”

In 1997 start Gijs van Dam zijn carrière bij de publieke omroep KRO. Vier jaar later stapt hij van actualiteitenrubriek ‘Netwerk’ over naar de commerciële televisie en wordt producer van de late night talkshow Barend & Van Dorp, waar hij later onder meer samenwerkt met Jelle Brandt Corstius. Van 2008 tot 2010 is hij verantwoordelijk voor de creatieve directie van John de Mol’s Talpa Producties. In deze functie staat hij aan de wieg van tientallen televisieprogramma’s waaronder de zaterdagavondhit ‘Ik hou van Holland’. In 2010 begint hij voor zichzelf en start hij zijn eigen productiehuis: Ten Eleven Entertainment.

Lees het hele interview in De Gaykrant

1 Trackback / Pingback

  1. Gijs van Dam aan de slag bij SBS 6 - Spreekbuis.nl

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*