Giel Beelen, Sander Hoogendoorn en Sagid Carter op longlist Radiomoment van het jaar 2020

Het mediaprogramma De Perstribune van Omroep MAX maakt komende zondag 27 december op NPO Radio 1 het Radiomoment van het jaar 2020 bekend. Een jury van radioprominenten maakt tussen 13.00 uur en 14.00 uur bekend welk radiomoment dit jaar het meest tot de verbeelding sprak. Tot de kanshebbers behoren onder meer de dj’s Giel Beelen, Sander Hoogendoorn en Sagid Carter. Ook de historische toespraak van premier Rutte behoort tot de kanshebbers.

Vorig jaar werd Het radiomoment van het jaar voor het eerst toegewezen. Toen was cabaretier Peter Heerschop verantwoordelijk voor Het radiomoment van 2019, met een radiocolumn voor Radio 538 over de tram-aanslag in Utrecht.

Jury
De jury voor Het radiomoment van het jaar 2020 bestaat uit dj’s en presentatoren van toonaangevende programma’s op de Nederlandse radio: Suzanne Bosman (NPO Radio 1), Annemieke Schollaardt (NPO Radio 2), Eva Koreman (NPO 3FM), Sander Zwiep (NPO Radio 4), Henkjan Smits (NPO Radio 5), Sander Lantinga (Radio 538), Dennis Ruyer (Radio Veronica), Rob van Someren (Radio 10), Domien Verschuuren (Qmusic), Roos Abelman (BNR), Barry Paf (100%NL) en Dimitris Kops (SLAM!). Onder leiding van de vaste Perstribune mediadeskundige Ron Vergouwen beoordeelden zij de meest opmerkelijke radiomomenten van Nederland. Daarbij is onder meer beoordeeld op maatschappelijke relevantie en impact en is er ook gekeken (of eigenlijk geluisterd) of de fragmenten verrassend, ontroerend, grappig of indrukwekkend waren.

Het jurywerk heeft geresulteerd in een ‘longlist’, waarop de tien meest memorabele radiomomenten van 2020 staan. De jury is op dit moment aan het vergaderen om te bepalen wie van de tien wordt verkozen tot radiomoment van 2020. Op de longlist staan:

NPO Radio 1 – Thierry Baudet verlaat boos de studio
Thierry Baudet, fractievoorzitter van Forum voor Democratie, is te gast bij Simone Weimans in Met Het Oog Op Morgen. Als het gesprek niet naar zijn wens verloopt, stapt de politicus op.

LOS Radio, Den Helder – Auto rijdt radiostudio binnen
Als presentator Gert-Jan Meijer het lokale nieuws wil lezen van de Lokale Omroep Stichting in Den Helder rijdt er een auto dwars door de pui de radiostudio binnen. Het fragment wordt massaal gedeeld op de social media.

Diverse radiozenders – Historische coronatoespraak premier Rutte
De allereerste landelijke toespraak tijdens de coronacrisis van premier Rutte was niet alleen een televisie-event. Ook talrijke radiostations (van Radio 1 en BNR tot SLAM! en 100%NL) zonden de historische toespraak op 16 maart rechtstreeks uit. 

NPO 3FM – DJ Sagid Carter praat met haar moeder over racisme
Na de de gewelddadige dood van George Floyd in de VS staat 3FM-dj Sagid Carter stil bij alledaags en institutioneel racisme. Ze laat een gesprek horen dat ze voerde met haar moeder.

NPO Radio 1 – Column Marcel van Roosmalen over #IkDoeNietMeerMee
Marcel van Roosmalen, vaste columnist van de Nieuws BV, haalt hard uit naar een groep BN’ers en influencers die ‘niet meer mee willen doen’ aan de coronamaatregelen.

NPO 3FM – Europese stations draaien tegelijk You’ll Never Walk Alone
Op initiatief van 3FM-dj Sander Hoogendoorn draaien bijna 200 Europese radiostations op hetzelfde tijdstip ‘You’ll Never Walk Alone’ van Gerry & the Pacemakers. Met het initiatief wil de DJ iedereen die te maken heeft met corona een hart onder de riem steken.

NPO Radio 2 – Teruggekeerde Giel Beelen verslaapt zich (tot twee keer toe)
DJ Giel Beelen keerde van Veronica terug naar de publieke omroep. Voor NPO Radio 2 ging hij dit jaar de vroege ochtendshow presenteren. Beelen verslaapt zich kort na elkaar twee keer.

NPO Radio 2 – Felix Meurders houdt hilarische toespraak
Radiopresentator Felix Meurders neemt in een speech op het Radiogala van het jaar een aantal radiomakers op de hak, met name de razend populaire DJ Bram Krikke.

NPO Radio 1 – Reportage Marc-Robin Visscher over ‘inreisverbod’
NOS-verslaggever Marc-Robin Visscher is de brenger van goed nieuws in een reportage over geliefden die elkaar lang niet hebben gezien vanwege een inreisverbod als gevolg van corona.

KINKLongarts doet emotionele corona-oproep
Longarts Erik Kapteijns van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk belt naar KINK-dj Tim op het Broek om een plaatje aan te vragen. Het gesprek neemt een emotionele wending.

Tijdens de kerstdagen bepaalt de jury welk van de tien fragmenten zich Radiomoment van het jaar 2020 mag noemen.

De Perstribune
Elke zondag van 12.00 uur tot 14.00 uur
Bij MAX op NPO Radio 1
www.maxvandaag.nl  

6 Comments

  • Het bewijst maar weer dat Giel Beelen bij de publieke omroep helemaal op zijn plek zit. Zou Giel Beelen bij Radio Veronica ook positieve feedback hebben gekregen, als hij zich daar twee keer zou hebben verslapen?

 1. Thierry Baudet wordt onterecht onderuit gehaald. Simone Weimans begon in de uitzending van Met Het Oog Op Morgen over een ander onderwerp, dan waar Thierry Baudet voor werd uitgenodigd. Toen verliet Thierry Baudet de studio. Ik heb het fragment gezien en Thierry Baudet kwam niet boos over, vind ik.

  Marcel van Roosmalen heeft al heel veel sterke columns gedaan op NPO Radio 1. Het is mij een raadsel, waarom de column over een groep bekende Nederlanders, die niet meer mee wouden doen met de coronamaatregelen, eruit springt vergeleken met alle andere columns.

  • Een anti-semiet als Baudet verdedigen is mogelijk nog erger dan de reactie van Baudet zelf. Onder welke steen heb je gelegen man? Heb je niet meegekregen hoeveel nazistische boeken deze creep op de boekenplank heeft liggen? Google eens op Baudet “mein kampf”.

   • Ik ben niet zo gek op ‘links of rechts’ politieke discussies. Mensen worden dan ingedeeld in hokjes en onrechtvaardige discussies zijn snel gevoerd. Het maakt mij niet uit of mensen die hier reageren rechts, extreemrechts, links, agressief-links zijn.

 2. Men maakt het radiomoment van het jaar 2020 reeds voordat het jaar is afgelopen bekend? Dat is wel heel snel en ik vraag me dan ook af of men niet een “radiomoment” over het hoofd ziet.
  Het gaat hier toch om de meest opmerkelijke radiomomenten van 2020? Volgens mij denkt (zo te lezen) niet iedereen daar hetzelfde over. Om de vaart er in te houden kwam de jury dan maar alvast met een interessante longlist van zeer memorabele radiomomenten. Radiomomenten die volgens de jury op hun maatschappelijke relevantie en impact (ik neem aan…bij de luisteraars)werden beoordeeld? Om op de longlist te komen, moest men blijkbaar ook aan één van de volgende criteria voldoen; het fragment moest verassend, ontroerend, grappig of indrukwekkend zijn.
  Ik mis bij nader inzien toch wel een belangrijke kandidaat in die longlist, namelijk NPO-3FM, met name het team van The Lifeline. Het NPO- 3FM team deed namelijk tot kerstavond z’n stinkende best, om de actie voor het Rode Kruis tot een goed einde te brengen. Iedereen weet dat NPO- 3FM niet al te beste ratings heeft, maar tijdens de dagen voor kerst kwam men met een enigszins ongebruikelijk programmaconcept dat het gevoel van het Glazen Huis deed herleven. De actie was dankzij covid 19 kleinschalig maar had vanaf het begin een warme uitstraling. De activiteiten van The Lifeline kregen daardoor op verschillende media heel veel aandacht. Zoveel media aandacht kregen zelfs de radiomomenten van de gezamenlijke longlist kandidaten niet eens. Het NPO-3FM team leverde dus met The Lifeline een enorme prestatie, waarbij de radiofragmenten veelvuldig verassend, ontroerend, grappig, indrukwekkend EN van maatschappelijke relevantie waren, met uiteindelijk een impact van dik € 1,6 miljoen. Voor mij is daarom NPO-3FM de enige kandidaat die dit jaar aan meer dan ALLE criteria voldoet.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*