Geschiedenis van tabaksreclame op televisie

De geschiedenis van tabaksreclame op televisie heeft zich door de jaren heen sterk ontwikkeld, zowel in Nederland als internationaal. In de vroege jaren van televisiereclame, tot in de jaren ’70, was tabaksreclame in de meeste Europese landen en de Verenigde Staten legaal. Tabaksmerken waren vaak grote sponsoren van televisieprogramma’s, vooral in de jaren ’50 en ’60. In deze periode werden rokende personages en merkjingles vaak gebruikt in populaire tv-shows, die ook door veel kinderen en tieners werden bekeken​​. Ook op de Nederlandse radio waren tabaksfabrikanten grote adverteerders bij Radio Veronica.

In Nederland werd televisiereclame toegestaan na de nieuwe omroepwet van 1967. Deze wet leidde tot de eerste tv-commercial in Nederland op 2 januari 1967. Rond deze tijd groeide ook de kritiek op reclame in het algemeen, onder meer door Dolle Mina die actie voerde tegen het vrouwbeeld in reclames en door consumentenprogramma’s die valse pretenties van reclames aan de kaak stelden​​.

Wereldwijd werden echter tabaksreclames steeds meer aan banden gelegd. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld werden tabaksreclames op televisie verboden vanaf 2 januari 1971. Daarnaast werden er door de Federal Trade Commission (FTC) en de Federal Communications Commission (FCC) strenge regels opgesteld voor televisiereclame, waaronder beperkingen op bepaalde producten en inhoudelijke claims​​. Ook in andere landen zoals Kroatië en Rusland is tabaksreclame op televisie verboden​​.

1 Comment

  1. Wat een merkwaardig artikel, zowel qua onderwerp als uitwerking. Dat het dit jaar 20 jaar geleden is dat tabaksreclame op radio en tv in Nederland werd verboden blijft onvermeld. Of moet ik dit weer zien dat de vrijheid van adverteerders ernstig is benadeeld? Steek er nog een op. Ik wacht liever op excuses van de tabaksindustrie. En laat ze maar flink meebetalen aan de kankerzorg. The Marlboro-mannen, cowboy killers waren het die ook vroeg doodgingen aan waar ze glorieus reclame voor maakten. Roken is dodelijk, stop de Camel-race, stop nu!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*