Gerard Schuiteman (RPO): ‘Het is wel nodig dat er dertien versies van NPO 3 komen’

De regionale omroepen zijn in de toekomst te zien op NPO 3. Dat zou onderdeel zijn van de plannen die minister van OCW Arie Slob binnenkort presenteert. In het Regeerakkoord van het Kabinet Rutte III is realisatie van zogenaamde regiovensters op de kanalen van de NPO al opgenomen. Ook zou volgens de plannen de publieke omroep deels reclamevrij worden, maar of dat ook voor de regionale omroep geldt is nog onduidelijk.

Gerard Schuiteman, bestuurder van de RPO, vindt het goed nieuws: “Als de programma’s van de regionale omroep op het derde net uitgezonden worden zullen meer kijkers deze programma’s zien en dat is van groot belang voor de regionale nieuws- en informatievoorziening. Het is wel nodig dat er dertien versies van NPO 3 komen; in Groningen zijn de programma’s van RTV Noord te zien en in Brabant de programma’s van Omroep Brabant. Daarmee kan een prachtige invulling gegeven worden aan het derde net. Gezamenlijk vormen de dertien versies weer een landelijk net en daarop kunnen ook programma’s van de landelijke omroep uitgezonden worden. De vraag is nog wel hoe de financiering ervan gaat plaatsvinden.”

Op dit moment loopt er al een proef waarbij in drie regio’s een 5-minuten durend regiojournaal te zien is op de landelijke omroep. Sinds 1 april is op NPO 2 op werkdagen ‘Kijk op de Regio’ te zien, een nieuwsblok van Omroep Gelderland, Omrop Fryslân en RTV Rijnmond direct na het NOS Journaal van 18.00 uur. Schuiteman: “De resultaten zijn tot nu toe goed. Uit onderzoek blijkt dat het publiek graag regionale programma’s op een landelijk kanaal wil zien.”

De brief van minister Slob komt naar verwachting volgende week. Dan moeten meer details bekend worden en wordt duidelijk of de plannen ook echt goed uitpakken voor de regionale omroep.

4 Comments

 1. Ik begrijp helemaal niet waarom de regionale omroepen op de zender van NPO3 moeten.
  Het zijn toch REGIONALE omroep en die horen niet op een landelijk dekkende zender.
  Opheffen die zender als je echt wil bezuinigen.

  • Beste Geer,
   De bedoeling is om NPO 3 regionaal gebonden te maken. Je krijgt op NPO 3 in Maastricht het nieuws van L1 en in Arnhem dan Omroep Gelderland. Hoogstwaarschijnlijk zal overigens slechts een deel van de zendtijd van NPO 3 slechts voor regionale programma’s gebruikt gaan worden.

  • Regionalisering NEE, Opheffen OOK NIET. Waarom bezuinigen op een goede, onafhankelijke, kritische, artistieke, humoristische, jeugdige en frisse zender? Omdat het “te links” is, niet voldoende economisch rendement oplevert of simpel omdat men de publieke omroep wil ontmantelen? Dit is gewoon conservatieve reactionaire politiek van rancuneuze moraalridders, die winstbejag en goedkope volksmennerij belangrijker vinden dan pluriformiteit en creativiteit.

 2. Rutte 3 en de NPO gaan het wiel opnieuw uitvinden met de regio omroepen maar nu met bewegende beeld. In de jaren 70 zonden veel van deze omroepen tussen 18 en 19 ook uit op Hilversum 3 via de regionale fm zenders. Daaruit is een eigen zenderpakket ontstaan. Door zendtijd geven op npo 3 wil men dan dat de regio omroepen hun eigen kanaal weer ingeleverd en de omgekeerde de weg van de radio bewandeld. Het kan nu op 2 goed gaan maar dit geeft geen garantie voor 3 omdat dit een andere programmering heeft.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*