Geld verdienen als student: tips voor beginners

Dat studenten (bijna) altijd geld tekortkomen, is geen geheim. Een oplossing om hierin te voorzien is het vinden van een baan. Het voordeel is dat er in Nederland veel parttime oplossingen zijn en dan met name op het internet. De horeca is aantrekkelijk en je vindt banen in koffie zaakjes via Jooble en vergelijkbare sites.

Genoeg mogelijkheden dus, maar daardoor kan het ook lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Wij geven je hier tips die je niet alleen helpen bij het vinden van een fijne baan, maar we helpen je ook om dit werk vervolgens te combineren met jouw studie. Laat die extra euro’s dus maar komen.


https://pixabay.com/nl/photos/vrouw-verveeld-moe-kantoor-bedrijf-5679001/

Zes adviezen voor een studentenbaan

Je hebt dus extra geld nodig als student. Zo zorg je dat je zo snel mogelijk weer geld op je bankrekening krijgt:

Kijk of er werk is bij jouw onderwijsinstelling

Je kunt jouw zoektocht naar een leuke studentenbaan beginnen bij de onderwijsinstelling waar je studeert. Vaak wordt er namelijk eigen studenten ingehuurd voor administratieve werkzaamheden en andere taken. Ook kun je bijvoorbeeld receptiewerk uitvoeren. Uiteraard zijn veel van deze vacatures te vinden op de site van jouw school of onderwijsinstelling, maar er hangen ook nog steeds traditionele affiches in het gebouw zelf.

Informeer bij vrienden en familie

Vooral als je in de directe omgeving van jouw vrienden en familie bent blijven wonen, kun je ook daar informeren naar leuke baantjes. Besef je dat mensen graag anderen helpen en dat het dus vooral een kwestie is van mensen laten weten dat je op zoek bent.  Je weet maar nooit uit welke onverwachte hoek er dan een leuke opdracht komt.

Probeer studie gerelateerd werk te doen

Hoewel we toegeven dat dit voor beginnende studenten een lastige kwestie kan zijn, is het natuurlijk altijd een aanbeveler om werk te doen waarbij je jouw studie in de praktijk brengt. Je vangt zo twee vliegen in 1 klap; enerzijds verdien je extra geld, anderzijds doe je ervaring op binnen je toekomstige werkgebied dat je ook weer op je CV kunt vermelden.

Neem contact op met een uitzendbureau

Het is verstandig om contact op te nemen met uitzendbureaus in de regio. Er zijn bureaus die zich daarbij exclusief richten op studenten. Leuk is dat je hier ook actief zelf benaderd zult worden door het bureau en een veelvoud aan verschillende opdrachten kunt uitvoeren. Daarentegen ben je wel weer afhankelijk van een betaling per uur, waarbij je in loondienst meer zekerheden hebt. Het aanmelden zelf is overigens gratis, dus er is eigenlijk geen enkele reden om het niet even te doen.

Overweeg meerdere banen te combineren

Net zoals dat je bij het uitzendbureau veel verschillende werkzaamheden kunt uitvoeren, kun je ook verschillende banen met elkaar combineren. Dit levert enerzijds het voordeel dat je weer veel dingen kunt uitproberen. Anderzijds houden jouw werkgevers natuurlijk niet per se rekening met elkaar, en zul jij dus flexibiliteit moeten tonen.

Wees flexibel in jouw uren

Als student moet je flexibiliteit kunnen geven en willen krijgen. Veel werkgevers die zich expliciet richten op studenten houden hier al rekening mee. Bij veel studenten wordt het schema zelfs om de paar weken omgegooid. Jij kunt hiermee een groot voordeel bieden, maar moet dan zelf ook geven. Zorg ervoor dat je de afspraken zo goed mogelijk vastlegt, om discussies achteraf te voorkomen.

Zo combineer je werk en studie met elkaar

Heb je jouw ideale studentenbaan voor beginners gevonden? Met deze tips combineer je de zaken eenvoudig:

1. Breng structuur aan in je dagelijks leven. Zorg bijvoorbeeld dat je vaste uren hebt waarop je werkt en vaste uren waarin je studeert. Herzie je schema indien nodig. De kern is dat je ervoor zorgt dat je je tegelijkertijd op een enkele zaak kunt concentreren.

2. Bouw rustmomenten in. Zorg dat je naast werk en studie ook je rustmomenten en plezier inbouwt. Besef je dat je veel doet en dat je daarom ook aan jezelf mag en moet denken.

3. Zorg voor een goede communicatie. Dit geldt voor zowel de afspraken met school als met werk en al helemaal als er een hoge mate van flexibiliteit gevraagd en geboden wordt.


https://pixabay.com/nl/photos/vrouw-verveeld-moe-kantoor-bedrijf-5679001/

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*