Geen noodverlenging voor huidige FM-zenders

Er komt geen noodverlenging van drie jaar van de FM-frequenties. Dat laat staatssecretaris Mona Keijzer in een brief aan de Tweede Kamer weten. Keijzer neemt de adviezen van SEO Economisch Onderzoek over. 

De landelijke radiozenders hadden om verlenging van de huidige vergunning gevraagd, aangezien zij hard getroffen zijn door de coronacrisis. Volgens SEO Economische Onderzoek is de urgente financieringsbehoefte die stations aangeven echter relatief bescheiden.

Michiel Veenstra (KINK) is verheugd dat een eventuele verlenging van de baan is. ‘Goed nieuws voor radiostations zoals KINK die vanaf 2022 ook via FM willen uitzenden want Staatssecretaris Mona Keijzer heeft de Tweede Kamer vanavond laten weten dat zij niets ziet in de gevraagde noodverlenging van 3 jaar voor stations die nu op FM uitzenden. Dat vindt zij niet efficient. Een verlenging neemt bovendien de mogelijkheden weg voor nieuwe partijen om drie jaar toe te treden tot de markt voor FM. KINK juicht dit besluit toe en hoopt dat er snel uitsluitsel komt over de wijze waarop de FM-frequenties worden herverdeeld.’

19 Comments

 1. Dat is goed nieuws voor de luisteraar. Zo kunnen er nieuwe spelers op de markt komen. Zoals Kink, en Joe.
  Ik verwacht dat John de Mol alleen op kavels gaat bieden voor 538 en Radio 10. Veronica zal op de radio wellicht verdwijnen. En het merk SkyRadio zal wel verkocht gaan worden. Tenzij er daadwerkelijk een buitenlandse investeerder is die alle 4 de radio merken van Talpa wil over kopen.

  • Als Radio Veronica zou verdwijnen, komen er vast wel plannen om het terug te laten keren. Het is het meest legendarische radiostation van Nederland. Ik verwacht dus dat Radio Veronica, een eventuele herverdeling van FM-etherfrequenties in 2022 wel gaat overleven.

   • Radio Veronica is alleen nog legendarisch voor de generatie 40+, en dat zelfs vaak al niet meer. Dan hebben we het ook zeker niet over het Veronica onder Talpa en Sky. Want dat was allang niet meer het Veronica waarmee ze ooit bekend werden. Voor mij stopte dat legendarische Veronica toen ze uit de Holland Media Group stapten. De afbreuk begon al toen Rob Out de toko verliet. Veronica FM was nog het laatste echte klinkende legendarische Veronica. Na het wegvallen van Lagarde’s Voice en dat strakke hitradio soundje is het merkimago flink weggezakt. Naar een imago van uitgekauwde doorsnee pop en rock muziek. Het leeft bij veel radiofreaks nog voort. Buiten dat is het merk allang volledig naar de filistijnen en zal het grote publiek het niet missen. En dat laatste is waar je het voor doet.

    • Kink(FM) heeft ook nooit geleefd bij het grote publiek. En leeft ook vooral bij radiofreaks voort. Toch keerde na vele jaren afwezigheid, in 2019 Kink weer terug. Het wil vervolgens vol enthousiasme gaan meebieden bij een eventuele veiling van FM-etherfrequenties.

     Het is dus heel goed voor te stellen dat ook voor Radio Veronica veel inspanning geleverd zal gaan worden, om te blijven bestaan. Al zou het grote luisterpubliek wegblijven, dan blijft het voort leven bij radiofreaks, en andere liefhebbers van Radio Veronica.

 2. Wanneer gaan ze nou eindelijk in Nederland ook de stekker uit het FM netwerk trekken? Het moet toch een keer gaan gebeuren. Het is nu allen maar rekken om nog wat geld voor de schatkist binnen te harken?

 3. goede zet, vooral voor de regionale b-kavels, momenteel valt er niet veel te verdienen aan reclame inkomsten, daar bij de borgsom wordt verhoogd van 10 naar 20 duizend euro per kavel, dus men heeft minder geld om te bieden, dat zal betekenen dat men niet meer goedkoop aan allerlei kavels kan komen via schimmige constructies ( radio nl, continu ) dus zullen we hopelijk minder hollands gejank gaan horen en meer diversiteit.
  En daar naast verwacht ik ook nog wel belangstelling vanuit het buitenland voor de kavels, gezien de regio gericht Heid bijna nihil is geworden met de vernieuwde regelgeving

  • De smaak van een ander is gejank? Is dat niet wat kort door de bocht? Ik ben zelf ook geen fan van piratenmuziek, maar het verdient wel een plekje in de (inmiddels) niche radiomarkt. Dat heet net zo goed diversiteit.

   • Maar niet zoals het nu is met die elkaar overlappende kavels, ik heb hier radio Nl op maar liefst 3 plekken zitten, en radio Continu op 2, en daar bij die lpam middengolf zenders zenden hier het zelfde deuntje uit op 3 ferquentie’s…..

  • De borgsom is een eerste aanbetaling op het bodgeld.
   Het kavel kan zelfs voor een lager bedrag de deur uit gaan, en dan krijg je geld terug. Als je de enige aanvrager bent krijg je het voor niks.

 4. Het is nog maar de vraag of er in 2020 geveild wordt. Daar beslist de Kamer over en die wilde in 2011 en 2017 verlengen.
  Bovendien is het de vraag hoe er geveild wordt. Voor Kink was in 2003 bij de grote veiling een kavel gereserveerd, nieuwe muziek clausulering. Zo’n kavel gaat altijd voor minder de deur uit dan een vrij kavel.
  Wordt alles vrij dan is Kink kansloos tov andere bieders. Bovendien houden we dan alleen nog maar hitzenders over, dus alles een beetje hetzelfde, wat het nu al grotendeels is.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*