Frits Spits lanceert de Onvergetelijke Luisterlijst

In het Beeld en Geluid in Hilversum vond vrijdag Het Grote Radio Festijn plaats. Ter ere van 100 jaar radio waren daar ook de iconische radiomakers Wim T. Schippers en Frits Spits. Spits lanceerde live op NPO Radio 1 en 5 de Onvergetelijke Luisterlijst. 

Met een druk op de knop van een oude lampenradio, zette Spits de Luisterlijst online. De lijst bestaat uit 100 radio-hoogtepunten van 100 jaar radio. Klik hier om te stemmen. 

Tussen al die hoogtepunten zitten ook fragmenten uit de legendarische programma’s van Schippers en Spits. In Beeld en Geluid haalden ze de nodige herinneringen op. 

5 Comments

 1. Gestemd! Echter waar is deze longlist van Frits op gebaseerd? Waarom staat bijvoorbeeld Giel Beelen in deze lijst? Zwaar overschatte dj in het wereldje en ook een vervelend mannetje. Valt nu door de mand in de ochtend bij Veronica. Hij wordt daar al langzaam richting uitgang geleid zo lijkt het.

 2. Giel Beelen was baanbrekend in de zero’s en voor de publieke omroep (3FM) een belangrijke DJ die meer heeft betekent dan alleen provocerend radio maken dus jouw reactie is enkel op persoonlijke smaak gebaseerd.

 3. Die 100 fragmenten zijn wel heel erg publieke omroep (+ Wereldomroep) gericht.
  Ik zie maar 4 fragmenten die helemaal niets met de publieke omroep te maken hebben:
  – Idzerda
  – Radio Oranje
  – Herrijzend Nederland
  – laatste uitzenddag zeezender Radio Veronica

  De rest is allemaal (ook) bij de publieke omroep op de radio geweest.
  Zo is Edwin Evers (538) bij de publieke omroep begonnen.
  En het Geluid (Q-Music) is een voortzetting van wat Kees Schilperoort deed op de publieke omroep.
  De Soul Show is begonnen op Radio Noordzee (onder een andere naam!), maar beroemd geworden bij de TROS op donderdagavond.

  Ik begrijp niks van o.a. Anne van Egmond, Giel Beelen, Muziek Mozaiek, Zwarte Lijst, Donald de Marcas, Gerard Ekdom.
  De Top Honderd Aller Tijden ontbreekt, dit is de voorloper van de Top 2000.
  De Top 40 staat er ook niet in. Jarenlang het populairste radioprogramma.
  Verder zou ik Radio London er in zetten, het enige radiostation dat zich op wereldmuziek heeft gericht.

  Het zijn ook maar 100 fragmenten, dus van enige inbreng van luisteraars is geen sprake, die mogen ze alleen op een bepaalde volgorde zetten.

  Rink

 4. Van Egmond heeft met uniek stemgeluid ochtenden vol verhalen een breed publiek (oa via Hilversum 3) bereikt. Muziek Mozaiek lanceerde het zondagochtend format en was een eeuwigheid uniek en invloedrijk voor de muziekindustrie. Zwarte lijst is kroonjuweeltje van Radio 6 Soul Jazz, Donald de Marcas gaf het nieuwslezerschap mede cachet en Ekdom ontwikkelde zich tot populaire allemansvriend die muziek van toen en nu achteloos samenbrengt. Logische keuzes

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*