Formidabele verslaggeving G20 door Duitse omroep

Onlangs vond in Hamburg de G20 bijeenkomst plaats. Het treffen van de twintig belangrijkste regeringsleiders, waar onder leiding van Angela Merkel onder meer Poetin, Trump, Xi, Macron en Trudeau elkaar spraken, werd met spanning tegemoet gezien. Natuurlijk In de eerste plaats in Duitsland, maar ook elders. Want er stond veel op het spel: konden de belangrijkste leiders elkaar vinden op cruciale thema’s zoals het klimaatprobleem, vrijhandel, Afrika en Oekraïne? Of zou het een fiasco der stijfkoppen worden? En: zouden de aangekondigde massale demonstraties in de hand gehouden worden?

We weten nu hoe het verliep; het werd ondanks Trump`s herhaalde stupide en onverantwoorde ontkennen van het klimaatprobleem, en mede dankzij de inspanningen van de Duitse toppolitici – Merkel, Gabriel en Schäuble – geen fiasco.

Dit alles speelde zich af in een apocalyptische entourage. Hamburg werd door het `zwarte blok` in vuur en vlam gezet, tot ontzetting van vrijwel iedereen. De politie greep op een gegeven moment niet meer in om doden te voorkomen. Het geweld was tomeloos. Het kwam aan als een keiharde klap in het gezicht van velen in Duitsland, en leidde tot enorme ontsteltenis die nog lang zal aanhouden.

De twee publieke zenders ARD en ZDF deden vanzelfsprekend verslag van de G20. Niet met marathonuitzendingen waarin op een gegeven moment niets nieuws meer te melden is. Maar met speciale uitzendingen gedoseerd en goed gespreid over ochtend, middag en avond. Het moet gezegd worden: deze uitzendingen waren van uitzonderlijke kwaliteit. De manier waarop professioneel, deskundig, waardig, kalm en gedegen verslag werd gedaan van wat zich in de conferentiezalen en buiten op straat afspeelde, was uitmuntend. Dat geldt voor de moderatoren en de uiterst deskundige gesprekspartners en studiogasten, vaak journalisten en correspondenten uit eigen huis.

Zeker de uitzendingen van het ZDF met de treffende titel `Gipfel der Mächtigen`, uitstekend gepresenteerd door Matthias Fornoff, waren een schoolvoorbeeld voor hoe het moet. De manier waarop hij, zijn ARD-collega Andreas Cochowicz en collega-journalisten inzicht gaven in het inhoudelijke verloop en de resultaten van de conferentie en het slagveld op straat, was van grote klasse. Topjournalistiek: een groot compliment waard!

Wim Bekkers is voormalig Hoofd Kijk-en Luisteronderzoek NOS

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*