Vandaag is de nieuwe app van de Soulshow uitgebracht. Via de app (Android & iPhone, Blackberry 10/Amazon ), die opent met de beroemde Soulshow jingle van de legendarische Amerikaanse DJ Wolfman Jack, zijn nieuwe en oude uitzendingen van de Soulshow te beluisteren én 24 uur per dag de typische Soulshow muziek. Spreekbuis.nl sprak met DJ Ferry Maat, die een begrip werd als presentator van het legendarische radioprogramma de Soulshow. Sinds kort is de Soulshow weer te beluisteren via Soulshow.nl. Ferry Maat presenteert ook de Soulshow on Tour.
Had je ooit het idee dat de Soulshow, na 4 decennia nog steeds zo populair zou zijn?
“Nee, natuurlijk niet. Toen ik begon deed ik iets wat er op de radio nog niet was. Met de Soulshow was dat duidelijk het geval. (De eerste Soulshow was eind 1973 te horen op de zeezender Radio Noordzee Internationaal en werd legendarisch vanaf oktober 1974 toen het op Hilversum 3 bij de TROS werd uitgezonden).”
Je hebt baanbrekend werk verricht voor de –veelal ‘zwarte’ Amerikaanse dansmuziek. Waarom was je zo gegrepen door deze muziekstroming?
“Ik ben begonnen in het discothekentijdperk in de discotheek van jachthaven Van Dijk in Loosdrecht, waar ik Amerikaanse import soulplaten draaide. Ik haalde destijds deze platen, die in de Billboard hitlijst stonden, uit de platenwinkel van Rob Out. De zwarte muziek ligt dicht tegen de jazzmuziek aan, als jazzliefhebber en pianist (Maat studeerde af aan het conservatorium) vond ik spannende arrangementen in de soul en later de dance-disco.”
Zijn er in de muziek van nu nog raakvlakken met de soulmuziek uit de hoogtijdagen van de Soulshow?
“Ik hoor tegenwoordig vaak ‘R ’n’ Bah-muziek’, die ik slaapverwekkend en vervelend vind. Op Soulshow.nl, waarop elke donderdagavond om 21.00 uur een nieuwe show te horen is, wil ik tegenwicht bieden. Dit programma stel ik samen met Guyon da Silva Solis. Er komen steeds meer soulstromingen terug, de platen van DJ Cassidy en Robin Thicke zijn hiervan goede voorbeelden. Zij hebben de mannen van Earth, Wind & Fire en Nile Rodgers teruggehaald naar de studio. De muziek, uit de Soulshow glorieperiode tussen 1978 en 1983, komt weer terug.”
Was dat ook een reden voor je om de Soulshow uit te gaan zenden via internetradio, nadat het programma niet mee te horen was via de reguliere radiostations?
“Ja. Ik maakte the Soulshow eerder voor Arrow Jazz, later Sublime FM. Op een gegeven moment wilde men daar niet meer voor het programma betalen, waarna ik zei: voor niks gaat de zon op. De reden dat ik daar ben gestopt. Hierna is er lang contact geweest met Radio 6, nadat de programmacoördinator mij graag wilde hebben als presentator. Die wens om de Soulshow terug te laten keren bij de publieke omroep kwam ook van veel omroepen. Omroepfusies en plannen om Radio 6 op te heffen hebben uiteindelijk ervoor gezorgd dat dit niet doorging. Ik denk niet dat de plannen om 6 op te heffen doorgaan, ik moet het eerst maar zien. Het is wel een taak van de publieke omroep om ook soul- en jazzmuziek te programmeren. Het idee voor de internetradiozender Soulshow.nl kwam omdat ik zelf al naar internet jazzradiostations uit Amerika en Frankrijk luisterde. Ik zie internetradio ook als de toekomst.”
Hoop je in de toekomst op een plek bij de publieke of commerciële radio?
“Een programma bij een landelijk radiostation zou gaan om een paar uurtjes per week. Ik denk niet dat een terugkeer snel gaat gebeuren, tenzij men goed betaald.”
Er zijn nog steeds duizenden liefhebbers van de Soulshow.
“Er is een hele grote fansite www.soulshow-digitaal.nl, maar ook op Facebook gaat het, ondanks dat ik heel veel radioprogramma’s heb gemaakt, altijd over de Soulshow.”
De Soulshow heeft als bijnaam ‘het meest opgenomen radioprogramma’, in de jaren zeventig en tachtig zaten een hele generatie tieners op donderdagavond om 20.00 uur bij de radio om de Soulshow op te nemen.
“Heel veel mensen laten mij via de mail, twitter en Facebook regelmatig weten dat ze nog cassettebandjes hebben met oude Soulshow-uitzendingen. Dat bracht me op het idee om, elke avond van 21.00-23.00 uur (behalve donderdag en zondag), oude programma’s uit te zenden via www.soulshow.nl. Op cassettebandjes zijn heel veel oude shows bewaard gebleven, veel materiaal staat op www.soulshow-digitaal.nl. Ik heb zelf ook veel uitzendingen bewaard. Het is, ook voor mij, leuk om deze radioprogramma’s terug te luisteren bijvoorbeeld om te zien of platen die ik als hit voorspelde ook hits zijn geworden.”
Wat is nog steeds de magie van de Soulshow?
“Het is een programma geweest waarmee iedereen is opgegroeid. Op de middelbare scholen werd op vrijdag de Soulshow uitzending van de donderdagavond ervoor besproken. Later hebben lokale, piraten en regionale omroepen programma’s uitgezonden die op de Soulshow leken. Daaruit bleek wel onze invloed. Ook de BRT had een Soulshow achtig programma met als titel ‘Funky Town’. Ik weet niet of ik de radio heb veranderd, maar de Soulshow heeft er wel voor gezorgd dat deze muzieksoort op de radio ook aandacht kreeg, die anders alleen maar in de discotheek gedraaid werd.”
Ook Lex Harding en Ad Bouman zijn met een internetradiostation gestart. Vind je het leuk dat deze legendarische radiomakers dat doen?
“We moeten het wel zelf doen. Soulshow.nl heeft mij een behoorlijke financiële aderlating gekost. Ik doe het uit hobby en hoop dat er op den duur reclame inkomsten komen. Ik kan dit verder niet volhouden.”
Hoeveel luisteraars heb je nu met Soulshow.nl?
“Op donderdagavond in de hoogtijdagen van de Soulshow had ik tussen de 700.000 en 800.000 luisteraars, de concurrentie was toen behalve wat televisie nul komma nul. Nu is de concurrentie moordend. Op dit moment heeft Soulshow Radio per dag ongeveer 2500-3000 luisteraars. In de maand opgeteld zijn dat ongeveer 80.000 luisteraars. Het is een begin, maar ik vind het al een fantastisch resultaat.”
De Soulshow werd ook legendarisch dankzij de unieke jingles, de beroemdste is de jingle die is ingesproken door de legendarische Amerikaanse DJ Wolfman Jack.
“Deze week verschijnt de Soulshow app, de jingle van Wolfman Jack wordt de opener van deze app.”
Wat doe je tijdens de Soulshow on Tour?
“Het is de Soulshow, maar dan live. Ik draai de populaire platen van toen, de jingles en ik presenteer. Ik kom daar ook de mensen tegen die zijn opgegroeid met de Soulshow.”
Geef als eerste een reactie