Erik van der Hoff: De crossroads van een jonge opa

Het zijn nieuwsberichten die je kunnen doen beseffen, hoe snel de tijd soms verstrijkt. Degenen die Erik van der Hoff als Roberto Jacketti hebben leren kennen, zagen vorige week in de media dat het voormalig tieneridool opa is geworden. Wel een jonge opa, want van der Hoff is pas 56. Over zijn jeugdige uitstraling: “Nou ja, mijn bandleden zijn allemaal kaal en ik nog niet… .”

Familie

Nu dus grootvader, en wel van Flora, de dochter van zoon Boris en zijn vrouw. Een jaar eerder werd Erik zelf voor de vierde keer – en voor de eerste keer samen met vriendin Maartje Vergeer – vader. Zijn dochter en kleindochter zijn leeftijdgenootjes, waardoor Van der Hoff zich zou kunnen voorstellen dat ze lijken op een soort Modern Family. “Het was misschien best even een schok voor sommige mensen maar nu zien ze dat ik er zelf in ieder geval geen enkele moeite mee heb. Het is heel leuk om te zien hoe gelukkig die twee zijn met hun kindje. Ineens is het mijn eigen kind dat een baby heeft… ontzettend bijzonder!” Erik voelt zich duidelijk onderdeel van de levenscyclus en noemt ook het overlijden van zijn vader zeven jaar geleden. Toen was dat de opa in de familie, nu is hij dat opeens zelf. Op zich redelijk volgens verwachting, maar dat hij zelf opnieuw vader werd, was vrij verrassend. “Het geeft me in ieder geval allemaal een enorme boost en inspiratie.”

Carrière shift
Van der Hoff had recentelijk al aangekondigd te gaan stoppen bij het mede door hem opgerichte tv-productiebedrijf BlazHoffski. “Ik weet nog niet wat het gaat worden maar het is tijd om iets nieuws te starten.” Hij heeft 24 jaar met enorm veel plezier gewerkt aan allerlei tv formats, waaronder Het Blok, Hello Goodbye en De Beste Singer-Songwriter. Trots is hij vooral op die laatste, The Big Escape en Toren C. “Alleen dat ondernemen, van niets iets maken. Dat miste ik een beetje. Natuurlijk zit dat ook in nieuwe programma’s maken maar dan geef je het als concept over aan een productieteam dat het vervolgens uitvoert. Ik zou weer dat héle proces willen doormaken.” Zo is Van der Hoff inmiddels al nauw betrokken bij bierbrouwerij Leeghwater. “Het lijkt me leuk om me nu een jaar toe te leggen op het starten van een proeflokaal annex stadsbrouwerij in Alkmaar. Dat kan je alleen niet even tussendoor doen, daar moet je voor kiezen.”

Erik volgt met het besluit te switchen een oude richtlijn van zijn vader. “Hij zei ooit een keer toen ik jong was: Erik, als je vijftig bent, wat je ook doet, dan kan je altijd nog iets nieuws beginnen.” Potentiële levenspaden duiken op als crossroads; het is een tijd van contemplatie en nieuwe kansen. “Nu dus nadenken over wat ik nog wil doen met de laatste jaren van mijn leven.” Brouwerij Leeghwater lijkt in ieder geval onderdeel van die toekomst te worden. En daarnaast ligt iets in de media volgens hem voor de hand. Misschien als muziekcoach. Dat doet hij al met jongeren als bestuurslid bij Kunstbende. Als Roberto Jacketti werd hij zelf heel goed geholpen door zangeres Angela Groothuizen en Ruud Mulder van het muzikale duo Spargo. Dat stokje doorgeven lijkt hem ook wel wat.

Vroeger en nu
Vroeger was mediaproductie synoniem met Hilversum. Ook was er een sterke platenindustrie omdat de radiostations daarin een prominente rol speelden. De huidige situatie in de muziek is door het volledig veranderde medialandschap onvergelijkbaar met die van eind vorig en begin dit millennium. Zo ook omroepland dat haar grenzen eveneens zag vervagen met de komst van platforms als Youtube en Spotify. “Vroeger ging het ook heel erg om netwerken. Je had fysieke pluggers, die zorgden dat de plaatjes gedraaid werden op de radio. Nu verspreiden veel artiesten alles zelf via allerlei kanalen.” Bij omroepen ziet hij nog steeds het belang van dat netwerken terug. “Ik zie soms dingen op televisie dat ik denk: hé, dat is er tussendoor geslipt. Dan is het zo slecht…” Dat de enige logische verklaring is dat de producent goede connecties heeft.

In beide branches is het aantal aanbieders enorm toegenomen. Dit heeft de oude machtsstructuren volledig overhoop gehaald. Er is plaatsgemaakt voor nieuwe, vaak internationale machten. Zo is ook BlazHoffski in 2011 overgenomen door het Amerikaanse Warner.

In januari neemt Van der Hoff nog afscheid bij zijn bedrijf. Vooral van al die mooie mensen met wie hij heeft samengewerkt. “Er zullen best wat tranen vloeien… ”, vermoedt hij.

videofragment uit 1985:
Roberto Jacketti & The Scooters – I Save The Day bij Nederland Muziekland in Den Bosch.

2 Comments

  1. Angela Groothuizen en Ruud Mulder van het duo Spargo? Spargo was een zeer succesvolle band begin jaren 80 en Angela zat in de Dolly Dots. Ze produceerden de albums.

    • Ja, had ik beter moeten noteren! Bij jou vond ik een nadere toelichting niet nodig. Omgedraaid was beter: Ruud Mulder van het muzikale duo Spargo en zangeres Angela Groothuizen.
      Maar ja, ik wilde graag de dame eerst noemen! Bedankt voor je opemerking, groet!
      Niels.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*