Erik de Zwart: ‘We zijn nu in staat om eigen radio te maken’

In aanloop naar de Online Radio Awards op 4 september interviewen we enkele juryleden over online radio en podcasting. Ditmaal: Erik de Zwart.

25 jaar geleden riep Willem van Kooten dat in de toekomst iedere Nederland zijn eigen radiostation zou hebben. Zijn zijn woorden anno 2018 met de eigen playlists op Spotify en de mogelijkheden om zelf online radio en podcasts te maken nu werkelijkheid geworden?
In feite wel, Willem reageerde destijds op de zoveelste poging van de inmiddels achterhaalde Nederlandse politiek, om te voorkomen dat een ander geluid dan het Hilversumse zou klinken in onze oren. Door de voortschrijdende techniek zijn we nu simpelweg allemaal in staat om ons eigen radio of tv programma te maken. Het is natuurlijk ironisch dat met name de linkse kerk in ons land jarenlang iets heeft proberen tegen te houden waar nu zo massaal gebruik van gemaakt wordt.

Je bent zelf als radiopiraat bij Radio Unique gestart. Voor veel bekende radiomakers was de piratenzender de springplank naar landelijke stations. Bieden online station tegenwoordig voldoende mogelijkheden voor talent om op te klimmen?
In mijn jeugd moesten we alles maar zelf zien te ontdekken. Heel spannend maar de gevestigde orde was niet van zins haar kennis met buitenstaanders te delen. Nu is het gelukkig allemaal veel gestructureerder en is het een ware industrie geworden. Het is goed dat alle grote partijen proberen nieuw talent te ontdekken.

Bestaan er over tien jaar nog grote landelijke radiostations?
Dat zal zeker zo zijn. Er zijn zullen nog heel lang heel veel mensen zijn die geen zin of tijd hebben om zelf een platenlijstje te maken.

Je bent mede-oprichter van Radio 538. Een station dat in een gat sprong en daarmee al jaren tot de grootste stations van Nederland behoort. Waar moet een online station aan voldoen om de nieuwe 538 te worden?
Dat vind ik een moeilijke vraag. Voorlopig wint de partij met de beste distributie, met het grootste luistergemak voor de luisteraar. Dus met FM, app, kabel etc. Degene die het makkelijkst te vinden is. En waar Edwin Evers werkt…

Wat zijn belangrijke zaken waar jij als jurylid op let bij het kiezen van de beste podcast en online station?
Of het iets toevoegt aan het bestaande aanbod, in creatief en zakelijk opzicht.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*